Yemeye doyamadığımız şifa kaynağı organik balın türü olan kestane balı
antiseptik özelliğiyle yarar doludur. Koyu kahve renkte, biraz acı ve kestaneye
has tada ve kokuya sahiptir kestane balı. Hemen hemen otuz metre yükseklikte
bulunan dalların çiçeklenme zamanı Haziran ve Temmuz aylarıdır. Bal arıları da
kestaneden polen, nektar ve de salgı toplamaktadırlar.
Bal arıları, kestanelerden nektarları
toplar iken bir yandan da tozlaşmayı sağlayıp kestane üretimine de katkı
sağlarlar. Bitkinin sahip olduğu bal da meyvesi gibi koyu kahve renge sahiptir.
Bunun yanı sıra kristalleşmeyi yavaşlatır ve de kristalleştiğinde çok ince
granüller oluşturur. Organik balın
sahip olduğu özellik olan antibiyotik etki, doğal kestane balında da vardır. Yapılan
araştırmalar bunu desteklemektedir. Kestane balı, B ve C vitaminleri bakımından
zengin değerlere sahiptir. Kasları güçlendirici, mide ve karaciğer
yorgunluklarını giderici, bağışıklık sistemimizi güçlendirici ve koruyucu, kan
dolaşımını düzenleyici bir etkiye sahiptir. Aynı zamanda da kestane balı,
solunum ve sindirim sistemine olumlu olan organik
ballar arasındadır. Eğer hassas bir bünyeniz var ise özelikle mevsim
değişikliklerinde, geçişlerinde kestane balı tüketmenizde yarar vardır.
Kestane balı, ülkemizde birçok bölgede
üretilmekte olup diğer ballardan farklı olarak daha keskin bir acımsı tada
sahiptir. Buruk bir acı, koyu kahve renkte ve kendisine özgü tadıyla tanınan
kestane balı, antiseptik özelliğiyle vücuda oldukça yararlı bir bal çeşididir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder