12 Ekim 2017 Perşembe

Tüketimde Önemli Organik Bal

organik ürünler
organik bal
   Organik bal, bal arıları tarafından çiçeklerden ve meyve tomurcuklarından alınarak yutulan nektarın arıların bal midesi denilen organlarında invertaz enzimi sayesinde kimyasal değişime uğrayarak oluşan ve kovandaki petek hücrelerine yerleştirilen faydalı bir besindir. Nektar bala çevrilirken arılar sağladıkları enzim olan invertaz ile sakkarozu inversiyona uğratarak früktoz ve glikoz şeklinde basit şekerlere dönüştürür. Daha sonra da fermantosyonun meydana gelmesini önleyecek miktarda suyunu uçururlar. Kovandaki hücrelere yerleştirilen ballar, üzeri mumdan bir kapakla örtülüp arılarca sağlanan özel havalandırma sistemi sayesinde bildiğimiz tat ve kıvama gelmektedir. 
  Çocukların tüketiminde oldukça önemli bir yeri olan organik balı, çocuklara yedirmenin zevkli bir formülü vardır. Özellikle sıcak havalarda bir alternatif olan bu formül çocuklarınızın seveceği cinstendir. ‘Bal buz’ tarifimiz için gereken malzemeler:
  - 1 su bardağı su
  - 2 yemek kaşığı taze limon suyu
  - 2 yemek kaşığı bal
  - 1 adet dondurma çubuğu
  Küçük bir cezvede balı, suyu ve limon suyunu hafif koyulaşana kadar yani şire dediğimiz kıvama gelene kadar kaynatın. Daha sonra küçük çay bardaklarına paylaştırın. Dondurma çubuklarını da içine koyup buzdolabının derin dondurucu kısmında buz haline gelene dek bekletin. Donduktan sonra afiyetle yiyin.
   Balın içerisindeki doğal şekerler, karaciğerdeki alkol oksidasyonunu hızlandırarak, alkolün vücuttan çıkarılma süresini azalttığı söylenmektedir. Yapılan bir araştırmada, alkol tüketiminin ardından bal yendiğinde vücudun alkolü daha hızlı sindirdiği ve kandaki alkol seviyesinin düştüğü gözlemlenmiştir. Bir kaşık bal ve bir kase yoğurdu karıştırıp tükettiğinizde alkolün etkisinden kolayca kurtulabilirsiniz.
  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder