![]() |
organik bal |
Organik bal, bal arıları tarafından
çiçeklerden ve meyve tomurcuklarından alınarak yutulan nektarın arıların bal
midesi denilen organlarında invertaz enzimi sayesinde kimyasal değişime
uğrayarak oluşan ve kovandaki petek hücrelerine yerleştirilen faydalı bir
besindir. Nektar bala çevrilirken arılar sağladıkları enzim olan invertaz ile
sakkarozu inversiyona uğratarak früktoz ve glikoz şeklinde basit şekerlere
dönüştürür. Daha sonra da fermantosyonun meydana gelmesini önleyecek miktarda
suyunu uçururlar. Kovandaki hücrelere yerleştirilen ballar, üzeri mumdan bir
kapakla örtülüp arılarca sağlanan özel havalandırma sistemi sayesinde
bildiğimiz tat ve kıvama gelmektedir.
Çocukların tüketiminde oldukça önemli
bir yeri olan organik balı,
çocuklara yedirmenin zevkli bir formülü vardır. Özellikle sıcak havalarda bir
alternatif olan bu formül çocuklarınızın seveceği cinstendir. ‘Bal buz’
tarifimiz için gereken malzemeler:
- 1 su bardağı su
- 2 yemek kaşığı taze limon suyu
- 2 yemek kaşığı bal
- 1 adet dondurma çubuğu
Küçük bir cezvede balı, suyu ve limon suyunu hafif koyulaşana kadar yani şire dediğimiz kıvama gelene kadar kaynatın. Daha sonra küçük çay bardaklarına paylaştırın. Dondurma çubuklarını da içine koyup buzdolabının derin dondurucu kısmında buz haline gelene dek bekletin. Donduktan sonra afiyetle yiyin.
Balın içerisindeki doğal şekerler, karaciğerdeki alkol oksidasyonunu hızlandırarak, alkolün vücuttan çıkarılma süresini azalttığı söylenmektedir. Yapılan bir araştırmada, alkol tüketiminin ardından bal yendiğinde vücudun alkolü daha hızlı sindirdiği ve kandaki alkol seviyesinin düştüğü gözlemlenmiştir. Bir kaşık bal ve bir kase yoğurdu karıştırıp tükettiğinizde alkolün etkisinden kolayca kurtulabilirsiniz.
- 1 su bardağı su
- 2 yemek kaşığı taze limon suyu
- 2 yemek kaşığı bal
- 1 adet dondurma çubuğu
Küçük bir cezvede balı, suyu ve limon suyunu hafif koyulaşana kadar yani şire dediğimiz kıvama gelene kadar kaynatın. Daha sonra küçük çay bardaklarına paylaştırın. Dondurma çubuklarını da içine koyup buzdolabının derin dondurucu kısmında buz haline gelene dek bekletin. Donduktan sonra afiyetle yiyin.
Balın içerisindeki doğal şekerler, karaciğerdeki alkol oksidasyonunu hızlandırarak, alkolün vücuttan çıkarılma süresini azalttığı söylenmektedir. Yapılan bir araştırmada, alkol tüketiminin ardından bal yendiğinde vücudun alkolü daha hızlı sindirdiği ve kandaki alkol seviyesinin düştüğü gözlemlenmiştir. Bir kaşık bal ve bir kase yoğurdu karıştırıp tükettiğinizde alkolün etkisinden kolayca kurtulabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder