![]() |
organik bal |
Organik balın rengi, tadı ve şeker dengesindeki farklılık toplanan nektarlardan kaynaklanmakta olup balın kokusu da çiçeklerdeki aromalı uçucu yağların vermiş olduğu kokudur. Bal üretiminde, 900 bin arının bir gün çalışmasıyla 1/2 ham nektar toplanması mümkün olmaktadır. Toplanan bu nektarlar sadece bir kısmı bala çevrilmektedir. Elde edilen balın miktarı arılar tarafından getirilen nektarın şeker konsantresine bağlıdır. Bal, gün ışığı, nem, kaynatma gibi etkilere maruz kalmadıkça bozulmaz ve zaman faktöründen de etkilenmez.
Organik balın şekerlenme yani kristalize olma özelliğine değinelim. Çam ve kestane balı dışındaki ballar (çiçek balı) soğuk ortamda şekerlenebilmektedir. Balın su içeriği şekerlenmeyi arttırmaktadır. Önemli olan nokta, sahte ballarda şekerlenme olmazken organik ballarda, doğal ballarda şekerlenme olmaktadır. Şekerlenme, balın polen tarafından tetiklenen kristalize olması durumudur. Bal, aynı zamanda havadan nem alma özelliğine sahiptir. Havada %58 rutubet olduğu takdirde balda su miktarı da %17 civarında olmaktadır.
Balın viskoze özelliği söz konusudur. Viskoze, akıcılığa karşı koyma özelliğidir. Buna ''balın bünyesi'' de denilmektedir. Ağır bünyeli bir balın akıcılığı yavaş olmaktadır ve bu durumda da viskozitesi yüksek olmaktadır. Viskozite, balın içindeki su miktarı ile ilgilidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder