18 Ekim 2017 Çarşamba

Osmanlı Mutfağından Helva-i Hakani

organik bal
   Birçok mutfakta önemli bir yere sahip olduğu gibi Osmanlı mutfağında da bir hayli değerli olan organik bal, doğallığından gelen lezzetle sofralarımızı güzelleştirmektedir. Birçok hakkında tarif bulunan organik bal, damak zevkine düşkünler için iyi bir alternatif ve şifa vericidir. 
   Osmanlı mutfağında olan ‘’helva-i hakani’’nin tarifini sizlerle buluşturuyoruz.  Osmanlı saray mutfağında 15. Yüzyıldan 18. Yüzyıla dek yapılagelen bu helva, ‘’helvaların hakanı’’ veya ‘’hakanlara layık helva’’ anlamına gelir. Özelliği ise şerbetinin ballı ve kaymaklı olmasındandır. Bu tarif, Osmanlı mutfak kültürüyle ilgili kültürümüze değerli bir eser kazandırmış olan Marianna Yerasimos’un ‘’500 Yıllık Osmanlı Mutfağı’’ isimli eserinde bulunmaktadır. Malzemeler:
    -Helva için: ½ su bardağı un (yaklaşık 75 gr)
    - ½ su bardağı buğday nişastası (yaklaşık 50 gr)
    - ½ su bardağı pirinç unu (yaklaşık 60 gr)
    - 125 gram da tereyağı
    - Şerbeti için: 300 gr organik bal
    - 2 su bardağı şeker
    - 125 gram çiğ badem
    - 150 gram kaymak
   - 3 su bardağı süt

    Tarifimize geçecek olursak, bademleri sıcak suda biraz bekletip kabuklarını soyun. Birkaç bademi dilerseniz süs için ayırın.  Diğerlerini havanda iyice dövün.  Derin bir kapta unları iyice karıştırın. Şerbeti için de sütü kaynatıp ardından balı ekleyin. Isıtılmış tereyağında unları kavurun. Tahta kaşıkla bademleri ekleyin ve karıştırmaya koyulaşıncaya kadar devam edin. Yaklaşık 30 dakika kavurmaya devam edin. Unların ve bademin renkleri dönünde ateşi iyice kısın ve ballı şerbeti helvaya tahta kaşıkla kuvvetli bir şekilde çevirmek koşuluyla yedirin. Bu işlem helva sütü çekene ve tencereye yapışmış olan helva kendisini bırakana kadar devam eder. Helva, kısık ateşte 10 veya 15 dakika demlenmeye bırakılır. Daha sonra altı tamamen kapatılır. Sonrasında bulgur görünümüne gelene dek iyice karıştırılır. Kaymak parçalanarak sıcak olan helvanın üzerine yerleştirilir. Daha sonra servis tabaklarına alınır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder