![]() |
organik bal |
Birçok mutfakta önemli bir yere
sahip olduğu gibi Osmanlı mutfağında da bir hayli değerli olan organik bal, doğallığından gelen
lezzetle sofralarımızı güzelleştirmektedir. Birçok hakkında tarif bulunan organik bal, damak zevkine düşkünler
için iyi bir alternatif ve şifa vericidir.
Osmanlı mutfağında olan ‘’helva-i hakani’’nin tarifini sizlerle
buluşturuyoruz. Osmanlı saray mutfağında
15. Yüzyıldan 18. Yüzyıla dek yapılagelen bu helva, ‘’helvaların hakanı’’ veya
‘’hakanlara layık helva’’ anlamına gelir. Özelliği ise şerbetinin ballı ve
kaymaklı olmasındandır. Bu tarif, Osmanlı mutfak kültürüyle ilgili kültürümüze
değerli bir eser kazandırmış olan Marianna Yerasimos’un ‘’500 Yıllık Osmanlı
Mutfağı’’ isimli eserinde bulunmaktadır. Malzemeler:
-Helva için: ½ su bardağı un (yaklaşık 75
gr)
- ½ su bardağı buğday nişastası (yaklaşık
50 gr)
- ½ su bardağı pirinç unu (yaklaşık 60 gr)
- 125 gram da tereyağı
- Şerbeti için: 300 gr organik bal
- 2 su bardağı şeker
- 125 gram çiğ badem
- 150 gram kaymak
- 3 su bardağı süt
Tarifimize geçecek olursak, bademleri sıcak
suda biraz bekletip kabuklarını soyun. Birkaç bademi dilerseniz süs için
ayırın. Diğerlerini havanda iyice
dövün. Derin bir kapta unları iyice
karıştırın. Şerbeti için de sütü kaynatıp ardından balı ekleyin. Isıtılmış
tereyağında unları kavurun. Tahta kaşıkla bademleri ekleyin ve karıştırmaya
koyulaşıncaya kadar devam edin. Yaklaşık 30 dakika kavurmaya devam edin.
Unların ve bademin renkleri dönünde ateşi iyice kısın ve ballı şerbeti helvaya
tahta kaşıkla kuvvetli bir şekilde çevirmek koşuluyla yedirin. Bu işlem helva
sütü çekene ve tencereye yapışmış olan helva kendisini bırakana kadar devam
eder. Helva, kısık ateşte 10 veya 15 dakika demlenmeye bırakılır. Daha sonra
altı tamamen kapatılır. Sonrasında bulgur görünümüne gelene dek iyice
karıştırılır. Kaymak parçalanarak sıcak olan helvanın üzerine yerleştirilir.
Daha sonra servis tabaklarına alınır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder