17 Ekim 2017 Salı

Uygarlıklarda Organik Balın Önemi

organik bal
   Organik bal, insanlık tarihi boyu tatlandırıcı ve koruyucu bir madde olarak kullanılmıştır. Antik Mısır’dan Roma’ya, Hindistan’dan Çin’e ve Antik Yunan’dan da Osmanlı’ya kadar önemi baş tacında olan doğal bir besin olarak organik bal karşımıza çıkmaktadır.
    Antik Roma döneminde yaşayan birçok yazar, balı ve balın nasıl yapıldığına dair yazılarını yazdıkları eserlerinde anlatmışlardı. Bal, Roma ekonomisinde de önemli bir parçaydı. Bu sebeptendir ki bal, para değişimlerinde altının da yerine geçebilmekteydi. Yani bal, altın kadar değerli bulunmaktaydı. Epicus isimli bir Romalı gurme, yarısından çoğu ballı yemek tarifi içerin bir seri şeklinde yemek tarifi kitapları yazmıştı.
    Organik bal oluşumunda bizlere bu nimeti sunan arılar, Antik Yunan mitolojisine göre tanrı Artemis’in sembolüydü. Arının Artemis’i sembolize eden bir çizimi o dönem kullanılan madeni paraların üzerlerine basılıyordu. Antik Yunan filozoflarından Aristoteles balın yapısını kitaplarında yazıp aynı zamanda da açıklamıştır. Hipokrat da yazdığı eserde balın ülseri temizleyeceğini ve yaraların da üzerlerine bal sürülmesinin faydalı olacağına değinmiştir.

   Yaşamı boyunca birçok ülkeyi fetheden Büyük İskender ise de ölümünden sonra bal ile dolu bir tabutun içinde mumyalanmıştı. Mısırlarda mumyalama tekniğinde baldan faydalanmaktaydı. Bunların yanı sıra organik bal, kusursuz görünümü, besleyiciliğiyle ve doğadan gelen eşsiz lezzeti ile oldukça önemli bir yer intikal etmektedir. Yüzyıllardan bu yana, insan yaşamının ve ekonominin bir parçası olmaktadır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder