![]() |
organik bal |
Organik bal, insanlık tarihi boyu
tatlandırıcı ve koruyucu bir madde olarak kullanılmıştır. Antik Mısır’dan
Roma’ya, Hindistan’dan Çin’e ve Antik Yunan’dan da Osmanlı’ya kadar önemi baş
tacında olan doğal bir besin olarak organik
bal karşımıza çıkmaktadır.
Antik Roma döneminde yaşayan birçok yazar,
balı ve balın nasıl yapıldığına dair yazılarını yazdıkları eserlerinde
anlatmışlardı. Bal, Roma ekonomisinde de önemli bir parçaydı. Bu sebeptendir ki
bal, para değişimlerinde altının da yerine geçebilmekteydi. Yani bal, altın
kadar değerli bulunmaktaydı. Epicus isimli bir Romalı gurme, yarısından çoğu
ballı yemek tarifi içerin bir seri şeklinde yemek tarifi kitapları yazmıştı.
Organik bal oluşumunda bizlere bu nimeti
sunan arılar, Antik Yunan mitolojisine göre tanrı Artemis’in sembolüydü. Arının
Artemis’i sembolize eden bir çizimi o dönem kullanılan madeni paraların
üzerlerine basılıyordu. Antik Yunan filozoflarından Aristoteles balın yapısını
kitaplarında yazıp aynı zamanda da açıklamıştır. Hipokrat da yazdığı eserde
balın ülseri temizleyeceğini ve yaraların da üzerlerine bal sürülmesinin
faydalı olacağına değinmiştir.
Yaşamı boyunca birçok ülkeyi fetheden Büyük İskender ise de ölümünden
sonra bal ile dolu bir tabutun içinde mumyalanmıştı. Mısırlarda mumyalama
tekniğinde baldan faydalanmaktaydı. Bunların yanı sıra organik bal, kusursuz görünümü, besleyiciliğiyle ve doğadan gelen
eşsiz lezzeti ile oldukça önemli bir yer intikal etmektedir. Yüzyıllardan bu
yana, insan yaşamının ve ekonominin bir parçası olmaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder