
Kovanlarda dik bir biçimde konumlanmış
olan çıtalara altıgen bir şekilde döşedikleri şifa dolu balar, sabit bir açıyla
konumlanmıştır. Örüntü şekline sahip olan peteklerden kesit alındığında bir ara
duvar ile karşılaşılmaktadır. Bal mumundan yapılmış olan bu duvar ortak bir
zemin etkisi gösterir. Onca uğraşlarla elde edilen balın akmamasını sağlayan
çukurlar ise eğim açısından sabitliğiyle ilgilidir. Organik bal üretiminde aşamalardan birisi bal mumu üretimidir. Çok
sayıda işçi arının grup haline gelip kenetlenmesiyle belli derecede sıcaklık
değerine ulaşılır ve salgı başlar. İlk salgı beyaz renkte iken diğer salgı ise polenlerle
birlikte renk sarı renge döner. Oldukça küçük şekilde üretilen bal mumları fazla
enerji tüketimiyle gerçekleşir. Yaklaşık 1 kilogram bal mumu üretmek için neredeyse
22 kilogram bal tüketilir.
Petek üretimi ise, bir mühendislik harikası
gibidir. Bilim insanları yaptıkları araştırmalar sonucunda en verimli depolama
biçiminin altıgene uygun olduğunu ortaya koymuşlardır. Yüksek verimli kullanımı
esas alan bu konumlama çıta kenarlarından başlayan arılar, ortada kusursuz
altıgen şeklindeki petekleri tamamlarlar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder