1 Kasım 2017 Çarşamba

Petekler Neden Altıgendir?


organik bal Doğanın doğal mimarlarından olan arılar, organik balı bin bir uğraş içerisinde yaparlar. Kovandan çıkıp yüzlerce çiçek dolaşırlar. Bu çiçeklerden nektarları, bal özlerini toplayıp depo ederler ve bal midelerine gönderirler. Çeşitli işlemlerden geçirerek bu elde ettikleri sıvıyı kovana gelip petek gözlerine depolarlar. Arıların balları depo etikleri petekleri duyunca aklımıza altıgen şekilli bir görüntü gelir. Lakin bu organik balların depolanmış olduğu petekler neden altıgen şeklindedir?

     Kovanlarda dik bir biçimde konumlanmış olan çıtalara altıgen bir şekilde döşedikleri şifa dolu balar, sabit bir açıyla konumlanmıştır. Örüntü şekline sahip olan peteklerden kesit alındığında bir ara duvar ile karşılaşılmaktadır. Bal mumundan yapılmış olan bu duvar ortak bir zemin etkisi gösterir. Onca uğraşlarla elde edilen balın akmamasını sağlayan çukurlar ise eğim açısından sabitliğiyle ilgilidir. Organik bal üretiminde aşamalardan birisi bal mumu üretimidir. Çok sayıda işçi arının grup haline gelip kenetlenmesiyle belli derecede sıcaklık değerine ulaşılır ve salgı başlar. İlk salgı beyaz renkte iken diğer salgı ise polenlerle birlikte renk sarı renge döner. Oldukça küçük şekilde üretilen bal mumları fazla enerji tüketimiyle gerçekleşir. Yaklaşık 1 kilogram bal mumu üretmek için neredeyse 22 kilogram bal tüketilir.
      Petek üretimi ise, bir mühendislik harikası gibidir. Bilim insanları yaptıkları araştırmalar sonucunda en verimli depolama biçiminin altıgene uygun olduğunu ortaya koymuşlardır. Yüksek verimli kullanımı esas alan bu konumlama çıta kenarlarından başlayan arılar, ortada kusursuz altıgen şeklindeki petekleri tamamlarlar. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder