Organik balın üreticileri bal arılarının bazı mevsimsel
farklılıklar açısından beslenmesi oldukça önemlidir. Bu beslenme işlemi için
örnek vereceğimiz ve yazımızda bahsedeceğimiz arıcılık ürünü arı kekidir. Bilimsel
araştırmalara göre yıl bazına vurulduğunda arı kovanlarının yaklaşık olarak
%8-20 civarında telef olmasına sebep olmaktadır. Bu rakam oldukça önemli ve
büyük bir kayıp olarak nitelenmektedir. Bu telef olmanın en büyük sebebi ise
arıların aç bırakılması ve açlıktan ölmesi önemli ölçüde kayıp yaşanmasına
sebep olur. Arıların yerinde ve mevsimine göre beslenmesine önem
gösterilmelidir. Bakımı iyi olan bir kovan bile yılda az da olsa bakıma ve
beslenmeye muhtaçtır. Arı keki ile beslenmesi arıların yaşam şansını
artırmaktadır. Arılar süt ,kek, polen ya da şurup ile beslenmektedir. Beslenmenin
düzeyi ve beslenme şekli de arıların üşümesine engel olmaktadır. Soğuk havalarda
arıların aç bırakılması ve üşümesi de hasta olmasına sebep olmaktadır. Hastalıklar
ilerleyince ise kovanın tümünü tehlikeye atmaktadır. Bal kalitesi ve arı
sağlığı için beslenme oldukça önemlidir. Keki satın da alabilirsiniz ve bu
keklerin farklı cinsleri bulunmaktadır. Oldukça farklı kek tarifleri
bulunmaktadır. Satın almak arıların durumu için daha iyi olacaktır. Evde yapılan
kek sağlık ve tüketim açısından zararları bulunmaktadır. Bu yüzden ki güvenilir
bir arıcılık firması ya da üretim izni olan yerlerden almak arıları korumak ve
bal kalitesi için önemlidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder