Organik balın sahip olduğu zengin besin değeri sayesinde birçok şifa bulmaktayız. İçerisinde B1, B2, B3, B6 folik asit Cy, K, H ve A’lar bulunmaktadır. Bütün bu vitaminler cisim için gereklidir ve bunların eksilmesi, azalması durumunda vücutta çeşitli hastalıklar ortaya çıkabilmektedir. Tüm bunlar arının çiçeklerden topladığı polen tanelerinde mevcut durumdadır. 100 gram balın besin değerini inceleyecek olursak:
- Karbonhidrat 76,4 gram
- Su 23 gram
- Kalori 288 gram
- Protein 0,4 gram
- Yağ 0 gram
- Sodyum 11 m/g.
- Potasyum 5 m/g.
- Kalsiyum 5 m/g.
- Magnezyum 2 m/g.
- Fosfor 17 m/g.
- Demir 0,4 m/g.
- Bakır 0,05 m/g.
- Kükürt 1 m/g.
- Sitrik asit 50 m/g.
- Rbo felagin 0,05 m/g.
- Humaz nikotin 02 m/g.
Organik bal, demir, magnezyum, bakır, sodyum, kalsiyum, kükürt, potasyum ve fosfor gibi az miktarda madeniz maddeler içerdiği için kıymetli bir besindir. Ayrıca bal, birçok mayaları da ihtiva etmektedir. Birincisi enfartiza mayasızdır ki hazmı kolaylaştırmak için ikili şekeri birli şekere dönüştürür. İkincisi, nişasta ve iksterini şekere dönüştüren emiliz mayasıdır. Fakat kataliz mayası, oksijen suyunu normal suya ve oksijene dönüştürmektedir. Bunca bilgilerden dolayı vücuda oldukça faydası olan maddeleri ihtiva etmesi nedeni ile balın sayılamayacak kadar meziyetleri bulunmaktadır. Ayrıca bal hazmı da kolaylaştırmaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder