24 Kasım 2017 Cuma

Kırmızı Üçgül Ballı Bitkisi


  
organik ürün
Organik balın sahip olduğu nektar yoğunluğuna göre içerdiği bileşikler değişmektedir. Farklı iklim koşullarının hüküm sürdüğü ülkemizde yaklaşık olarak 8.000 bitki türü doğal olarak yetişmektedir. Bu türlerin de 200 kadarı nektar veren önemli ballı bitkilerdir. Nektar, çiçekten salgılanan ve su oranı fazla olan bal özüdür. Arıların kovanlarına getirdikten sonra arılar tarafından su oranı azaltılarak bala dönüştürülür.
    Ballı bitkilerin çiçeklenme zamanı, yayılış alanı ve bal kaliteleri birbirinden çok farklıdır. Pamuk, ayçiçeği, yonca, anason gibi bitkiler önemli tarım bitkileri deyince aklımıza gelenlerdir. Hem sanayide hem de bal üretiminde yararlanılabilen bu bitkiler ekonomiye katkı sağlamaktadır. Örneğin kırmızı üçgül (trifolium pratense) bitkisi, ballı bitkiler arasındadır. Baklagiller (fabaceae) familyasına ait birçok bitki türü ülkemizde doğal olarak yetişmektedir. Fiğ, korunga ve yonca gibi kültür formlarının ekimi ise çok geniş alanlarda yapılmaktadır. Bu familyaya ait ballı bitkilerin sayısı, diğer familyalara nazaran oldukça fazladır. Arı kırmızı üçgülün nektarını çiçek yapısı sebebi ile kolay bir şekilde toplayamaz fakat hortumu uzun olan arılar için bu çiçekten nektar almak hiç de zor bir durum değildir. Geniş alanlarda bu bitkinin ekimi yapıldığı takdirde bitki arıcılık açısından önem kazanır.

  Kımızı üçgülün yetiştiği toprağın nem miktarının %45-75 arasında olması nektar verimi açısından önemlidir. Ülkemizde yaygın olarak yetişmekte olan kırmızı üçgül bitkisinin çiçeklenme dönemi yetiştiği coğrafyanın iklim koşullarına göre değişiklik göstermektedir. Kırmızı üçgül bitkisinden elde edilen organik balın hoş bir kokusu ve güzel bir tadı vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder