21 Kasım 2017 Salı

Portakal ve Limon Balı

organik ürün

     Organik balın nektar yoğunluğuna göre isimlendirildiği bilinmektedir ve bu ballı bitkiler arasında da portakal bulunmaktadır. Portakal (citrus sinensis) her dem yeşil ağaçlardır. Çiçekleri ise beyaz renklidir ve yaprakları ovaldir. Meyveleri ise yuvarlak olup tatlıdırlar ve meyve kabuklarında eterik yağ vardır. İzmir, Aydın, Antalya, Mersin, Adana, Muğla, Hatay ve Rize’de yaygın olarak bulunmaktadır. Portakal, nisan ayında çiçeklenir ve bu bitkinin balının seçkin bir kokusu ve tadı bulunmaktadır. Portakal balı açık sarı renge sahiptir ve akışkandır.
   Portakal balı hakkında yapılan bir araştırmada, bu balın yüksek oranda kalsiyum fosfat ve demir fosfat içerdiği ortaya çıkarılmıştır. Araştırmacılar, tıbbi açıdan portakal balına önem verilmesi gerektiğini belirtmişlerdir. Portakaldan gelen bal akışı 3 hafta kadar sürmektedir ve bol miktarda olmaktadır. Bu sebepten dolayı bu yöreye götürülecek kovanların kış bakımları iyi yapılmış olan güçlü kolonilerden seçilmesi gerekmektedir. Ayrıca arılar, portakalda tozlaşmayı sağladığı için portakal veriminde de bir hayli artış olmaktadır.

   Organik balın elde edildiği diğer bitki ise limondur. Küçük, her dem yeşil ağaçlardır. Aydın, Muğla, İzmir, Hatay, Adana, Rize ve Antalya’da bu bitki bulunmaktadır. Limonun çiçekleri beyazdır lakin uç ve yanları biraz pembelik gösterebilir. Ayrıca yaprakları ve meyveleri ovaldir. Meyvesi ise ekşi ve suludur. Limon, Akdeniz bölgesinde önemli bir kültür bitkisidir ve balı da açık sarı renktedir. Ayrıca balının tadı da çok güzeldir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder