Arıların kovanlarındaki petek hücrelerine konan ve sonrasında üzeri balmumuyla örtülen bal, yine arılarca sağlanan özel havalandırma sisteminin sağladığı koşulla bizim bildiğimiz tat, koku ve kıvama gelmektedir. Organik bal, sahip olduğu özellikleri çiçeklerin nektarlarından, arılardan almaktadır. Balın şeker dengesi, tadı ve rengi farklılık gösterebilmektedir ve bu da nektarların çeşitliliğinin sonucudur. Balın sahip olduğu özel koku, çiçeklerde bulunan aromalı volatin yağından gelmektedir ve bu yağ aynı zamanda çiçeklerin de kokusunu sağlayan bir maddedir. Bahsettiğimiz gibi balın üretimi oldukça yoğun bir çaba gerektiren iştir. Çünkü yarım kilo ham nektarı elde etmek için yaklaşık 900 arının bir gün boyu çalışması gerekmektedir ve bu çalışmada ise toplanan nektarların sadece bir kısmı bala çevrilebilmektedir. Çiçeklerdeki nektarlardan yapılan balın miktarı, getirilen bal özlerinin şeker konsantresine bağlıdır.
Organik balın günümüzde akla gelen ilk özelliği tatlı bir besin olduğudur. Bunun nedeni ise içerisinde bulunan üç şekerdir. Bunlar, üzüm şekeri, sakroz ve levulozdur. Ayrıca balın içerisinde 15 şeker tespit edilmiştir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder