2 Kasım 2017 Perşembe

Doğal Balın Anlaşılması

doğal bal organik bal


Organik bal ile sahte balın gerçek anlamda farkının anlaşılması önemli bir husustur. Esaslı bir sonuç için bu ayrımın laboratuvar ortamında yapılması gerekilmektedir. Fakat yine de küçük ipuçları ile bu ayrımı görmek isteyenler için tüyolar bulunmaktadır. Tüketiciler, daha çok akışkan balları tercih ettikleri için birçok firma, balları 90-100 derecede kaynatıp ambalajlamaktadır. Bu yöntem maalesef ki balın içerisindeki vitamin ve enzimleri öldürüp yok etmektedir. Doğru olan yöntem ise balı kaynatılmamış olarak tüketmektedir.
Balların kristalize olmasıyla donması aynı şey demek değildir ve bu iki durum birbirinden farklıdır. Ballar, içerisinde bulunan şeker türlerine göre kristalize olmaktadır. Örneğin, kestane balı ve çam balı neredeyse kristalize olmazlar. Bununla beraber ilginç olan ise toz şeker kullanılarak elde edilen sahte ballar da tıpkı çam balı gibi kristalize olmamaktadır. Ayçiçeğinden ve pamuktan elde edilen ballar oldukça hızlı kristalize oldukları için hasat ardından peteklerinden özel yöntemler ile süzülerek çıkartılırlar. Bu ballar kristalize olduklarında bulundukları kapla beraber sıcak su içerisine konulup akışkan hale getirilebilir. Bu işlem esnasında besin değeri kaybolmamaktadır.
Son yıllarda piyasada artan sahte ballar, insan sağlığına oldukça zarar vermektedir. Bu yüzden tüketiciler bilinçli olmalı, sağlığı tehdit eden bu sahtecilikten uzak durmalıdır. Bunun için örneğin buzdolabında bal eğer şekerleniyor ise o bal organik baldır ve sıkıntı yoktur. Fakat bal kesik kesik akıyor ve akışkan değil ise o bal sahtedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder