Bal, içerdiği nektar yoğunluğuna ve üretildiği yere göre isimler almaktadır. Örneğin çam balı, kekik balı gibi adlandırmaları bulunmaktadır. Örnek olarak çam balından bahsedecek olursak, bu bal ülkemizde Ege ve Akdeniz bölgelerinin çamlık alanlarında üretilmektedir. Çam balı, çamların üzerinde yaşam sürdüren canlıların, bu ağaçların özünden elde ettikleri bir salgıyı meydana getiriler. Bu salgı da ip gibi sarkan kıvama sahiptir. Ağustos aylarının ortalarına doğru oluşan bu çam özleri, arılar aracılığı ile alınıp onların salgıladıkları enzimlerle bala dönüştürülürler. Minik çalışkan işçi arılar ise bu balı kovandaki petek gözlerine depo ederler.
Organik ballar arasında bulunan çam balı, oldukça kaliteli bir bal olup aroması da gayet hoştur. Bu balın sahip olduğu önemli bir özellik ise donmadan ve bozulmadan yıllarca dayanabilmesidir. Bu yüzden yüksek albeniye sahiptir. Çam balı, kimi gıda maddelerinin dayanıklılığını yükseltmek, artırmak için yardımcı olması sebebi ile çeşitli gıdalarda katkı maddesi olarak kullanılan bir doğal üründür.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder