14 Kasım 2017 Salı

Kuvvetlendirici Çam Balı


 
organik ürün
  Organik bal, arıların çiçeklerden toplayarak nektarları minik vücutlarında salgıladıkları birçok enzimle işleyip kovanlarındaki petek gözlerine depolamaları sonucu oluşmaktadır.  Bal, yoğun ve yüksek besin değerine sahip olan oldukça faydalı bir gıda maddesidir. Evrensel olarak tanınan bal, tatlandırıcı ve besleyici özellikleri ile insanların gözdesi olmaktadır. Balın sahip olduğu yapı ve içerisindeki bileşenler insan vücudu için oldukça önemli bir yere sahiptir.
   Bal, içerdiği nektar yoğunluğuna ve üretildiği yere göre isimler almaktadır. Örneğin çam balı, kekik balı gibi adlandırmaları bulunmaktadır. Örnek olarak çam balından bahsedecek olursak, bu bal ülkemizde Ege ve Akdeniz bölgelerinin çamlık alanlarında üretilmektedir. Çam balı, çamların üzerinde yaşam sürdüren canlıların, bu ağaçların özünden elde ettikleri bir salgıyı meydana getiriler. Bu salgı da ip gibi sarkan kıvama sahiptir. Ağustos aylarının ortalarına doğru oluşan bu çam özleri, arılar aracılığı ile alınıp onların salgıladıkları enzimlerle bala dönüştürülürler.  Minik çalışkan işçi arılar ise bu balı kovandaki petek gözlerine depo ederler.

    Organik ballar arasında bulunan çam balı, oldukça kaliteli bir bal olup aroması da gayet hoştur. Bu balın sahip olduğu önemli bir özellik ise donmadan ve bozulmadan yıllarca dayanabilmesidir. Bu yüzden yüksek albeniye sahiptir. Çam balı, kimi gıda maddelerinin dayanıklılığını yükseltmek, artırmak için yardımcı olması sebebi ile çeşitli gıdalarda katkı maddesi olarak kullanılan bir doğal üründür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder