4 Kasım 2017 Cumartesi

Kestane Balı ve Çam Balı

organik bal
Ülkemizin ev sahipliği yaptığı ve üretiminin olduğu birçok organik bal çeşidi bulunmaktadır. Bitki nektarlarının yoğunluklarına göre ve üretildikleri yerlere göre adlandırılmışlardır. Örneğin kestane balı bunlardan birisidir. Kestane balının üretimi tıpkı anzer balı gibi sınırlı sayıdadır ve ülkemizde kestane ağacı yetişen bölgelerde üretimi yapılmaktadır. Kestane balı da diğer ballar gibi kendisine has bir tadı olan bal çeşididir. Şifası ise insan vücuduna oldukça etkilidir ve kestane balı tarçın ile karıştırıldığında da birçok hastalığa iyi gelip yardımcı olmaktadır.
Diğer organik bal çeşidi olan çam balı, Akdeniz ve Ege bölgelerimizde yetişmektedir. Genellikle ağustos ayının ortalarında çam özlerinin oluşumuyla üretimi olup arılar tarafından alınmaktadır. Arıların aldığı bu özler kovanlara götürülerek enzimler ile değişime uğratılıp petek gözlerine depolanmaktadır. Burada olgunlaşan ballar, bizim bildiğimiz ballar haline gelmektedir. Çam balı, kaliteli olup çam özü aroması ile de hoş bir tada ve kokuya sahip olan bal çeşididir.
Çam balının ayırt edici en büyük özelliği ise donmadan ve bozulmadan yıllarca dayanabilmesidir. Bu yüzden albenisi oldukça iyidir. Çam balı, kimi gıda maddelerinin dayanıklılığının artırılması için gıdalarda katkı maddesi olarak da kullanılan bir besindir. Bu bal, çam ağacına özgü bir koku ve tadı yıllarca devam ettirebilme özelliğine sahiptir. Yararları ise oldukça fazla olup solunum ve sindirim sistemi rahatsızlıklarına ve özellikle boğaz ağrılarına iyi gelmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder