29 Kasım 2017 Çarşamba

Bitki Öz Suyunun Emilmesi

organik ürün

  Organik bal bitki öz sularından elde edilen bir maddedir.  Bitki öz suyu, bitkinin kalburumsu borucuklarında, basınç altında dolaşır. Böceklerin iğneleri onların çeperlerini deldiği zaman, bitki öz suyu bu kanallardan taşar, çıkar ve çoğunlukla emme pompasının kullanılmasına bile gerek kalmaz. Böylece çok büyük miktarda bitki öz suyu emebilirler. Fakat çok az kısmını bünyelerinde tutarak, önemli kısmını dışarı atarlar. Bu artıklar, salgı balının ana maddesidir. Yaprak bitleri ağız pompasını kapatabilirler ve saatlerce besin almaksızın kalabilirler.
   Emilen bitki öz suyu, sindirim kanalına geçer. Özellikle ön ve arka barsağın birleştiği kısımdaki filtre odaları (yani süzme odaları) çok karmaşık aygıtlarla özelleşmiş şekildedir. Çok süratli olarak artık maddelerin (mineral tuzlar ve su) geçişine ve dışarı atılmasına hizmet ederler. Emilen bitki öz suyu, barsaklardan ve tükürük bezlerinden salgılanan enzimlerin etkisi altında birçok dönüşüme uğrar. Arıların topladığı salgıda daima bitki öz suyunda bulunmayan azotlu ve şekerli maddelerin bulunması, bu sindirimin kısmi olduğunu gösterir. Yani bitki öz suyunu, bünyelerinde değişime uğratırlar. Çok bol bulunmalarıyla, salgı balının belirlenmesini sağlayan kompleks şekerler, oligosakkaritler, özellikle trealoz ve melezitoz, karbohidraz denilen enzimlerin etkisiyle sentezlenir.
  B grubu vitaminlerin sentezi, ortak yaşayan mantarlar ve maya cinsi mikroorganizmalar tarafından gerçekleştirilir. Fakat aynı konukçu bitki üzerinde yaşayan iki ayrı homopter türü, farklı enzimler salgılamaları nedeniyle, salgı balının kimyasal kompozisyonunda belirgin bir farklılık olmasına neden olabilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder