Kestane balının diğer organik ballarından farkının ne olduğu ve hangi özelliklere sahip olduğu ile ilgili bir paylaşım yapmak gerekir ise öncelikle kestane ağacı haziran ayında çiçek açan bir bitkidir. Hazirn ayında tarlacı işçi arılar kestane ağacının çiçeğinden nektar almaya başlar ve arılar sırf kestane çiçeğine çalışır bu dönemde. Akşam vakti kovan geri dönen arılar daha sonra bu balın suyunu uçurarak balın daha da olgunlaşmasını sağlarlar. Meydana gelen kestane balı koyu kahverengi olup tadı da acıya yakın bir burukluktadır. Acı tadı kestane balının antimikrobiyel özelliğinden ileri gelmektedir. Aynı zamanda anti oksidan özelliği sebebiyle kanser hastalığına koruyucu özelliktedir. Tarlacı bal arıları kestane çiçeğinden bal özü, polen ve salgı alır. Antibakteriyel özelliği sayesinde doğal antibiyotik olarak da adlandırılmaktadır. Örneğin streptokok cinsine karşı oldukça etkili olduğu bilimsel olarak incelenmiştir.
Kestane balının birçok özelliği mevcuttur. B ve C vitamini açısından zengin bir içeriğe sahip olduğu sebebi ile kasları kuvvetlendirici, kan dolaşımını düzenleyen bir etkiye sahiptir.
Kestane balı ile diğer çiçek ballarını kıyaslamak gerekir ise kestane balındaki demir oranı 100 gramda 8 mg iken çiçek balında bu oran 4 mg düşmektedir. Kestane balındaki mangan oranı çiçek balına oranla onda bire düşmektedir. Kalsiyum, çinko, sodyum gibi değerlerinde kestane balında oldukça yüksek olduğu yapılan araştırmalarca ortaya konulmuştur.
Kestane balı artık günümüzde de doğal tedavi edici özelliği sebebiyle doktorlarca da takviye besin olarak kullanımı önerilmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder