18 Kasım 2017 Cumartesi

Ihlamur Balı


organik ürün
 Organik bal, içerisinde bulunan nektar yoğunluğuna göre veya yetiştiği bölgeye, yere göre isimlendirilmektedir. Kekik balı, ıhlamur balı, Anzer balı gibi birçok bal çeşidi mevcuttur. Bunlardan ıhlamur balına değinecek olursak, ıhlamur (tilia argentea) bitkisinden elde edilen bir türdür. Ihlamurgiller (tiliaceae) familyasının bitki türü mevcudu ülkemizde fazla değildir. Fakat ıhlamur balının kalitesinin iyi ve bu bitkinin de nektarının bol olması sebebiyle önemli nektar bitkilerinin arasında yer almaktadır.
   Ihlamur, Trakya, Sakarya, Bolu, Zonguldak, İzmir, Çanakkale ve Hatay’da yaygın olarak yetiştirilmektedir. Bu bitkinin çiçeklenme dönemi haziran ile temmuz aylarının arasında olup ılıman iklim koşullarında nektarı bol miktarda olmaktadır. Ihlamurdan elde edilen bal açık kahverengindedir ve kokusu, tadı kendine özgü olup vanilya gibi kokmaktadır. Kimi araştırmacılar ıhlamurun balını nane kokulu bal diye de tanımlarlar. Bir koloni arının bir ıhlamur ağacından yaklaşık 16 kilo bal yapabileceği ortaya konulmuştur. Ihlamur balı %36,05 glikoz ve %39,27 früktoz içermektedir.
  Ihlamur balı, sinir sistemini güçlendirici ve koruyucu etkiye sahiptir. Organik balların birçoğu aynı koruyucu etkiye sahip olup nezle ve grip hastalıklarında faydalıdır. Vücudu sakinleştirici etkiye sahip olup korku ve kaygıyı azaltıcı etkisinin olduğu söylenmektedir. Öksürüğe iyi gelip ateş düşürücü etkisi bulunmaktadır. Hem kuru öksürük için hem de balgam için ıhlamur balı oldukça etkilidir. Migren sebebiyle oluşan baş ağrılarını yatıştırıcı bir etkisi de bulunmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder