Organik balı elde ederken arılar bitkilerden yararlanmaktadırlar ve bu bitkiler çeşitlilik göstermektedir. Bulunulan coğrafi konum, yöre, yükseklik ve daha birçok etken bitki çeşitliliğini etkilemekte ve bu sayede de bal üretiminde rol oynamaktadır. Bal üretilirken nektar sağlanan bitkinin özelliklerine göre balın kokusu, tadı ve içerdiği maddeler değişkenlik göstermektedir. Bu ballı bitkiler arasında yonca (medicago varia) bitkisini örnek verebiliriz. Bu genusun yaklaşık 85 türü ülkemizde doğal olarak yetişmektedir. Bu türlerden Medicago sativa kültüre alınmıştır ve hayvan yemi olarak kullanılmaktadır. Yonca çok yıllık bir bitki türüdür.
Menekşe moru renginde çiçeklere sahip olan yonca (medicago varia) bitkisine, yüksekliği 250-2000 metre arasında olan taşlık yamaçlarda, çayırlarda ve step alanlarda rastlanılmaktadır. Bu bitkinin çiçeklenme dönemi ise mayıs ayında başlamakta ve eylül ayına dek devam etmektedir. Kars, Zonguldak, Gümüşhane, Erzurum, Sivas, Nevşehir, Muş, Erzincan, Ağrı ve Gaziantep illerinde doğal olarak bulunmaktadır.
Medicago varia (yonca) bitkisinin balı, hasat edildiğinde rengi açık sarıdır ve hızlı bir şekilde kristalleşmektedir. Yonca balının çok güzel bir aroması bulunmakta ve kendine has da bir tadı olmaktadır. Yonca balı %36,85 glikoz ve %40,24 levulose içermektedir. Bir nektar yonca ekili alandan yaklaşık olarak 380 kilo bal alınabilmektedir. Nektarın bol olması ve kaliteli bal vermesi sebebinden dolayı yonca bitkisi önemli nektarlı bitkiler arasında yer alıp anılmaktadır.