30 Kasım 2017 Perşembe

Ballı Bitkilerden Yonca

organik ürün

   Organik balı elde ederken arılar bitkilerden yararlanmaktadırlar ve bu bitkiler çeşitlilik göstermektedir. Bulunulan coğrafi konum, yöre, yükseklik ve daha birçok etken bitki çeşitliliğini etkilemekte ve bu sayede de bal üretiminde rol oynamaktadır. Bal üretilirken nektar sağlanan bitkinin özelliklerine göre balın kokusu, tadı ve içerdiği maddeler değişkenlik göstermektedir. Bu ballı bitkiler arasında yonca (medicago varia) bitkisini örnek verebiliriz. Bu genusun yaklaşık 85 türü ülkemizde doğal olarak yetişmektedir. Bu türlerden Medicago sativa kültüre alınmıştır ve hayvan yemi olarak kullanılmaktadır. Yonca çok yıllık bir bitki türüdür.
   Menekşe moru renginde çiçeklere sahip olan yonca (medicago varia) bitkisine, yüksekliği 250-2000 metre arasında olan taşlık yamaçlarda, çayırlarda ve step alanlarda rastlanılmaktadır. Bu bitkinin çiçeklenme dönemi ise mayıs ayında başlamakta ve eylül ayına dek devam etmektedir. Kars, Zonguldak, Gümüşhane, Erzurum, Sivas, Nevşehir, Muş, Erzincan, Ağrı ve Gaziantep illerinde doğal olarak bulunmaktadır.

    Medicago varia (yonca) bitkisinin balı, hasat edildiğinde rengi açık sarıdır ve hızlı bir şekilde kristalleşmektedir. Yonca balının çok güzel bir aroması bulunmakta ve kendine has da bir tadı olmaktadır. Yonca balı %36,85 glikoz ve %40,24 levulose içermektedir. Bir nektar yonca ekili alandan yaklaşık olarak 380 kilo bal alınabilmektedir. Nektarın bol olması ve kaliteli bal vermesi sebebinden dolayı yonca bitkisi önemli nektarlı bitkiler arasında yer alıp anılmaktadır.

29 Kasım 2017 Çarşamba

Bitki Öz Suyunun Emilmesi

organik ürün

  Organik bal bitki öz sularından elde edilen bir maddedir.  Bitki öz suyu, bitkinin kalburumsu borucuklarında, basınç altında dolaşır. Böceklerin iğneleri onların çeperlerini deldiği zaman, bitki öz suyu bu kanallardan taşar, çıkar ve çoğunlukla emme pompasının kullanılmasına bile gerek kalmaz. Böylece çok büyük miktarda bitki öz suyu emebilirler. Fakat çok az kısmını bünyelerinde tutarak, önemli kısmını dışarı atarlar. Bu artıklar, salgı balının ana maddesidir. Yaprak bitleri ağız pompasını kapatabilirler ve saatlerce besin almaksızın kalabilirler.
   Emilen bitki öz suyu, sindirim kanalına geçer. Özellikle ön ve arka barsağın birleştiği kısımdaki filtre odaları (yani süzme odaları) çok karmaşık aygıtlarla özelleşmiş şekildedir. Çok süratli olarak artık maddelerin (mineral tuzlar ve su) geçişine ve dışarı atılmasına hizmet ederler. Emilen bitki öz suyu, barsaklardan ve tükürük bezlerinden salgılanan enzimlerin etkisi altında birçok dönüşüme uğrar. Arıların topladığı salgıda daima bitki öz suyunda bulunmayan azotlu ve şekerli maddelerin bulunması, bu sindirimin kısmi olduğunu gösterir. Yani bitki öz suyunu, bünyelerinde değişime uğratırlar. Çok bol bulunmalarıyla, salgı balının belirlenmesini sağlayan kompleks şekerler, oligosakkaritler, özellikle trealoz ve melezitoz, karbohidraz denilen enzimlerin etkisiyle sentezlenir.
  B grubu vitaminlerin sentezi, ortak yaşayan mantarlar ve maya cinsi mikroorganizmalar tarafından gerçekleştirilir. Fakat aynı konukçu bitki üzerinde yaşayan iki ayrı homopter türü, farklı enzimler salgılamaları nedeniyle, salgı balının kimyasal kompozisyonunda belirgin bir farklılık olmasına neden olabilirler.

28 Kasım 2017 Salı

Çakır Otu ve Taş Yoncası Ballı Bitkileri

organik ürün

    Organik balın elde edildiği nektarların sağlandığı bitkiler çeşitlilik göstermektedir. Bu bitkiler arasında çakır otu (eryngium giganteum) bulunmaktadır. Bu genusa ait yaklaşık elli tür ülkemizde doğal olarak bulunmaktadır. Boğa dikeni olarak da bilinen bu bitkiye orman açıklıklarında, çalılıklarda ve taşlık alanlarda rastlanabilmektedir. Eryngiumun birçok türü nektarlıdır fakat çakır otunun çok dikenli olması sebebi ile bitkinin arıcılık açısından değeri azalmaktadır. Çakır otunu ziyaret eden arıların kanat ve bacaklarında kopmalar gözlenmektedir.
    Çakır otu bitkisi, Zonguldak, Bolu, Ordu, Amasya, Kastamonu, Rize, Giresun, Kars ve Çoruh’ta doğal olarak bulunmaktadır. Çiçeklenme dönemi temmuz- eylül ayları arasında olmaktadır. Çakır otu balı, koyu renkte olup hoşa gitmeyen bir tada sahiptir.  Diğer ballı bir bitki olan taş yoncası (melilotus officinalis) tarla ve yol kenarlarında sıkça rastlanan bir türdür. Bu genusun yaklaşık 16 türü ülkemizde doğal olarak yetişmektedir. Sinek tırfılı olarak da bilinen bu bitkinin boyu 30-100 santim arasında değişmektedir ve iki yıllık bir bitkidir. Taş yoncası aynı zamanda hayvan yemi olarak da kullanılmaktadır. Çiçekleri sarı renktedir ve çok hoş bir kokuya sahiptir.

   Taş yoncasının çiçeklenme dönemi haziranda başlamaktadır ve ekim ayına kadar sürmektedir. Çiçeklenme döneminin uzun olması, arıcılık açısından bitkinin önemini artırıcı bir etkidedir. Taş yoncası, İstanbul, Çanakkale, Ankara, Bolu, Samsun, Yozgat, Kars, Erzurum, Adana, Bitlis, Elâzığ, Burdur, Ağrı, Konya, Gaziantep ve Hakkari’de doğal olarak bulunmaktadır. Bu bitkinin ayrıca tıpta kullanılma alanı da bulunmaktadır.

27 Kasım 2017 Pazartesi

Organik Balın Besin Değeri

organik ürün

     Organik balın sahip olduğu zengin besin değeri sayesinde birçok şifa bulmaktayız. İçerisinde B1, B2, B3, B6 folik asit Cy, K, H ve A’lar bulunmaktadır. Bütün bu vitaminler cisim için gereklidir ve bunların eksilmesi, azalması durumunda vücutta çeşitli hastalıklar ortaya çıkabilmektedir. Tüm bunlar arının çiçeklerden topladığı polen tanelerinde mevcut durumdadır.  100 gram balın besin değerini inceleyecek olursak:
  • Karbonhidrat 76,4 gram
  • Su 23 gram
  • Kalori 288 gram
  • Protein 0,4 gram
  • Yağ 0 gram
  • Sodyum 11 m/g.
  • Potasyum 5 m/g.
  • Kalsiyum 5 m/g.
  • Magnezyum 2 m/g.
  • Fosfor 17 m/g.
  • Demir 0,4 m/g.
  • Bakır 0,05 m/g.
  • Kükürt 1 m/g.
  • Sitrik asit 50 m/g.
  • Rbo felagin 0,05 m/g.
  • Humaz nikotin 02 m/g.
    Organik bal, demir, magnezyum, bakır, sodyum, kalsiyum, kükürt, potasyum ve fosfor gibi az miktarda madeniz maddeler içerdiği için kıymetli bir besindir. Ayrıca bal, birçok mayaları da ihtiva etmektedir. Birincisi enfartiza mayasızdır ki hazmı kolaylaştırmak için ikili şekeri birli şekere dönüştürür. İkincisi, nişasta ve iksterini şekere dönüştüren emiliz mayasıdır. Fakat kataliz mayası, oksijen suyunu normal suya ve oksijene dönüştürmektedir. Bunca bilgilerden dolayı vücuda oldukça faydası olan maddeleri ihtiva etmesi nedeni ile balın sayılamayacak kadar meziyetleri bulunmaktadır. Ayrıca bal hazmı da kolaylaştırmaktadır.

25 Kasım 2017 Cumartesi

Bal Tatlısı ve Elmalı Ballı Tatlı

organik ürün



   Organik bal ile hazırlayabileceğiniz birbirinden lezzetli tarifler bulunmaktadır. Bal, sadece yiyeceklere lezzet katan bir ürün değil, şifa kaynağı olan doğal bir besindir. Arılar tarafından yapılan bu besin insanlar için oldukça önem arz etmektedir.
   Bal ile hazırlayabileceğiniz tarifler arasında bal tatlısı bulunmaktadır. Bu tatlı için gereken malzemeler ise 4 büyük elma, bir fincan süt, 200 gram un, 3 yumurta, 1 fincan bal ve kızartmak için de yağ. Tarife başlamak için elmaları soyun. Elmanın ortasındaki tohumu alın ve 2 santim genişliğinde halkalar şeklinde enine kesin. Diğer bir kapta ise un, süt ve yumurtayı karıştırıp hamur yapın. Kesilen elmaları bu karışıma batırın ve kızgın yağda kızartıp bir kaba koyun. Kızartma işlemi bittiğinde üzerlerine balı ilave edin.

  Organik bal ile hazırlayabileceğiniz diğer tarif ise elmalı bal tatlısıdır. Bunun için 2 kaşık tereyağı, 2 kaşık ceviz, 5 kaşık bal, 4 adet orta boy elma ve 3 kaşık da kuru üzüm gereken malzemelerdir. Elmanın ortasındaki tohumu oyup çıkartınız. Elmanın kabuklarını soymayınız ve elmaları tepsiye diziniz. Bir kapta bal, dövülmüş ceviz ve kuru üzümü ekleyip karıştırınız. Bu karışımı kaşık yardımı ile elmanın ortasındaki boş kısma doldurunuz. İyice doldurduktan sonra üzerlerine tereyağını ilave ediniz. Daha sonra orta ısıda fırında pişiriniz. Yarım saat pişirdikten sonra fırından alınız ve her bir elmanın üzerine bir tatlı kaşığı bal ekleyiniz. Afiyet olsun!

24 Kasım 2017 Cuma

Kırmızı Üçgül Ballı Bitkisi


  
organik ürün
Organik balın sahip olduğu nektar yoğunluğuna göre içerdiği bileşikler değişmektedir. Farklı iklim koşullarının hüküm sürdüğü ülkemizde yaklaşık olarak 8.000 bitki türü doğal olarak yetişmektedir. Bu türlerin de 200 kadarı nektar veren önemli ballı bitkilerdir. Nektar, çiçekten salgılanan ve su oranı fazla olan bal özüdür. Arıların kovanlarına getirdikten sonra arılar tarafından su oranı azaltılarak bala dönüştürülür.
    Ballı bitkilerin çiçeklenme zamanı, yayılış alanı ve bal kaliteleri birbirinden çok farklıdır. Pamuk, ayçiçeği, yonca, anason gibi bitkiler önemli tarım bitkileri deyince aklımıza gelenlerdir. Hem sanayide hem de bal üretiminde yararlanılabilen bu bitkiler ekonomiye katkı sağlamaktadır. Örneğin kırmızı üçgül (trifolium pratense) bitkisi, ballı bitkiler arasındadır. Baklagiller (fabaceae) familyasına ait birçok bitki türü ülkemizde doğal olarak yetişmektedir. Fiğ, korunga ve yonca gibi kültür formlarının ekimi ise çok geniş alanlarda yapılmaktadır. Bu familyaya ait ballı bitkilerin sayısı, diğer familyalara nazaran oldukça fazladır. Arı kırmızı üçgülün nektarını çiçek yapısı sebebi ile kolay bir şekilde toplayamaz fakat hortumu uzun olan arılar için bu çiçekten nektar almak hiç de zor bir durum değildir. Geniş alanlarda bu bitkinin ekimi yapıldığı takdirde bitki arıcılık açısından önem kazanır.

  Kımızı üçgülün yetiştiği toprağın nem miktarının %45-75 arasında olması nektar verimi açısından önemlidir. Ülkemizde yaygın olarak yetişmekte olan kırmızı üçgül bitkisinin çiçeklenme dönemi yetiştiği coğrafyanın iklim koşullarına göre değişiklik göstermektedir. Kırmızı üçgül bitkisinden elde edilen organik balın hoş bir kokusu ve güzel bir tadı vardır.

23 Kasım 2017 Perşembe

Organik Balın Vücuda Katkıları

organik ürün

Günlük hayatta yatmadan önce tüketilecek bir yemek kaşığı organik balın vücudu dinlendirici etkisi bulunmaktadır. Her türlü yorgunluk ve üzüntüye maruz kalan günümüzün çalışanları balın bu etkisinden kolayca faydalanabilmektedir. Heyecan, korku, üzüntü ile her türlü hiddet ve kederlerde kalp atışları hızlanmaktadır ve tansiyon da yükselebilmektedir. Bal, sinir sistemini teskin edebilmekte, damar yollarını düzenlemekte ve yükselmiş olan tansiyonu da düşürebilmektedir.
   Annelerin küçük çocuklarına verebilecekleri en doğal ve en iyi besin hakiki baldır. Balın içerisinde protein, tuz ve vitaminler bulunmaktadır. Bu maddeler çabucak emilip kana karıştığından dolayı balı yiyen çocuklar, sağlıklı bir sinir sistemine sahip olurlar. Bal tatlı olduğu için de çocukların hayır diyemeyeceği bir besin olmaktadır. Ayrıca bal, geceleri çocukların altına kaçırmalarını da engellemektedir. Bal, çocukların sinir sistemini teskin eder ve vücutta suyu tutarak gece altına kaçırmaları da önleyebilmektedir.

   Bal, mide ve bağırsak yolunda fermantasyonu önlemektedir ve yumuşatıcı etkisi olduğu için de kabızlığı önlemektedir. Her yemekte bir çay kaşığı organik bal yemek az şiddete sahip baş ağrılarını giderici etki gösterir. Bal peteğinin etkisine gelecek olursak, bunun alerjiye karşı iyi geldiği ortaya konulmuştur. Bal, hassas maddelere karşı insanı dayanıklı kılmaktadır. Bal peteği ağızda beş dakika çiğnenip yutulursa insanı birçok alerjilerden korumaktadır. Bal peteği özellikle kimyasal bileşimi sayesinde burun deliklerine kurutucu etki edip öksürük ve nezlevi akıntıları azaltmaktadır ve ayrıca bal peteğinin yapışkan kısmı ise antibiyotik etkidedir.

22 Kasım 2017 Çarşamba

Arı Keki Ve Kek İle Beslemenin Önemi

organik ürün

Organik balın üreticileri bal arılarının bazı mevsimsel farklılıklar açısından beslenmesi oldukça önemlidir. Bu beslenme işlemi için örnek vereceğimiz ve yazımızda bahsedeceğimiz arıcılık ürünü arı kekidir. Bilimsel araştırmalara göre yıl bazına vurulduğunda arı kovanlarının yaklaşık olarak %8-20 civarında telef olmasına sebep olmaktadır. Bu rakam oldukça önemli ve büyük bir kayıp olarak nitelenmektedir. Bu telef olmanın en büyük sebebi ise arıların aç bırakılması ve açlıktan ölmesi önemli ölçüde kayıp yaşanmasına sebep olur. Arıların yerinde ve mevsimine göre beslenmesine önem gösterilmelidir. Bakımı iyi olan bir kovan bile yılda az da olsa bakıma ve beslenmeye muhtaçtır. Arı keki ile beslenmesi arıların yaşam şansını artırmaktadır. Arılar süt ,kek, polen ya da şurup ile beslenmektedir. Beslenmenin düzeyi ve beslenme şekli de arıların üşümesine engel olmaktadır. Soğuk havalarda arıların aç bırakılması ve üşümesi de hasta olmasına sebep olmaktadır. Hastalıklar ilerleyince ise kovanın tümünü tehlikeye atmaktadır. Bal kalitesi ve arı sağlığı için beslenme oldukça önemlidir. Keki satın da alabilirsiniz ve bu keklerin farklı cinsleri bulunmaktadır. Oldukça farklı kek tarifleri bulunmaktadır. Satın almak arıların durumu için daha iyi olacaktır. Evde yapılan kek sağlık ve tüketim açısından zararları bulunmaktadır. Bu yüzden ki güvenilir bir arıcılık firması ya da üretim izni olan yerlerden almak arıları korumak ve bal kalitesi için önemlidir.


21 Kasım 2017 Salı

Portakal ve Limon Balı

organik ürün

     Organik balın nektar yoğunluğuna göre isimlendirildiği bilinmektedir ve bu ballı bitkiler arasında da portakal bulunmaktadır. Portakal (citrus sinensis) her dem yeşil ağaçlardır. Çiçekleri ise beyaz renklidir ve yaprakları ovaldir. Meyveleri ise yuvarlak olup tatlıdırlar ve meyve kabuklarında eterik yağ vardır. İzmir, Aydın, Antalya, Mersin, Adana, Muğla, Hatay ve Rize’de yaygın olarak bulunmaktadır. Portakal, nisan ayında çiçeklenir ve bu bitkinin balının seçkin bir kokusu ve tadı bulunmaktadır. Portakal balı açık sarı renge sahiptir ve akışkandır.
   Portakal balı hakkında yapılan bir araştırmada, bu balın yüksek oranda kalsiyum fosfat ve demir fosfat içerdiği ortaya çıkarılmıştır. Araştırmacılar, tıbbi açıdan portakal balına önem verilmesi gerektiğini belirtmişlerdir. Portakaldan gelen bal akışı 3 hafta kadar sürmektedir ve bol miktarda olmaktadır. Bu sebepten dolayı bu yöreye götürülecek kovanların kış bakımları iyi yapılmış olan güçlü kolonilerden seçilmesi gerekmektedir. Ayrıca arılar, portakalda tozlaşmayı sağladığı için portakal veriminde de bir hayli artış olmaktadır.

   Organik balın elde edildiği diğer bitki ise limondur. Küçük, her dem yeşil ağaçlardır. Aydın, Muğla, İzmir, Hatay, Adana, Rize ve Antalya’da bu bitki bulunmaktadır. Limonun çiçekleri beyazdır lakin uç ve yanları biraz pembelik gösterebilir. Ayrıca yaprakları ve meyveleri ovaldir. Meyvesi ise ekşi ve suludur. Limon, Akdeniz bölgesinde önemli bir kültür bitkisidir ve balı da açık sarı renktedir. Ayrıca balının tadı da çok güzeldir.

20 Kasım 2017 Pazartesi

Kestane Balının Farkı Nedir?


organik ürün
Kestane balının diğer organik ballarından farkının ne olduğu ve hangi özelliklere sahip olduğu ile ilgili bir paylaşım yapmak gerekir ise öncelikle kestane ağacı haziran ayında çiçek açan bir bitkidir. Hazirn  ayında tarlacı işçi arılar kestane ağacının çiçeğinden nektar almaya başlar ve arılar sırf kestane çiçeğine çalışır bu dönemde. Akşam vakti kovan geri dönen arılar daha sonra bu balın suyunu uçurarak balın daha da olgunlaşmasını sağlarlar. Meydana gelen kestane balı koyu kahverengi olup tadı da acıya yakın bir burukluktadır. Acı tadı kestane balının antimikrobiyel özelliğinden ileri gelmektedir. Aynı zamanda anti oksidan özelliği sebebiyle kanser hastalığına koruyucu özelliktedir. Tarlacı bal arıları kestane çiçeğinden bal özü, polen ve salgı alır. Antibakteriyel özelliği sayesinde doğal antibiyotik olarak da adlandırılmaktadır. Örneğin streptokok cinsine karşı oldukça etkili olduğu bilimsel olarak incelenmiştir.
Kestane balının birçok özelliği mevcuttur. B ve C vitamini açısından zengin bir içeriğe sahip olduğu sebebi ile kasları kuvvetlendirici, kan dolaşımını düzenleyen bir etkiye sahiptir.
Kestane balı ile diğer çiçek ballarını kıyaslamak gerekir ise kestane balındaki demir oranı 100 gramda 8 mg iken çiçek balında bu oran 4 mg düşmektedir. Kestane balındaki mangan oranı çiçek balına oranla onda bire düşmektedir. Kalsiyum, çinko, sodyum gibi değerlerinde kestane balında oldukça yüksek olduğu yapılan araştırmalarca ortaya konulmuştur.
Kestane balı artık günümüzde de doğal tedavi edici özelliği sebebiyle doktorlarca da takviye besin olarak kullanımı önerilmektedir.
 

18 Kasım 2017 Cumartesi

Ihlamur Balı


organik ürün
 Organik bal, içerisinde bulunan nektar yoğunluğuna göre veya yetiştiği bölgeye, yere göre isimlendirilmektedir. Kekik balı, ıhlamur balı, Anzer balı gibi birçok bal çeşidi mevcuttur. Bunlardan ıhlamur balına değinecek olursak, ıhlamur (tilia argentea) bitkisinden elde edilen bir türdür. Ihlamurgiller (tiliaceae) familyasının bitki türü mevcudu ülkemizde fazla değildir. Fakat ıhlamur balının kalitesinin iyi ve bu bitkinin de nektarının bol olması sebebiyle önemli nektar bitkilerinin arasında yer almaktadır.
   Ihlamur, Trakya, Sakarya, Bolu, Zonguldak, İzmir, Çanakkale ve Hatay’da yaygın olarak yetiştirilmektedir. Bu bitkinin çiçeklenme dönemi haziran ile temmuz aylarının arasında olup ılıman iklim koşullarında nektarı bol miktarda olmaktadır. Ihlamurdan elde edilen bal açık kahverengindedir ve kokusu, tadı kendine özgü olup vanilya gibi kokmaktadır. Kimi araştırmacılar ıhlamurun balını nane kokulu bal diye de tanımlarlar. Bir koloni arının bir ıhlamur ağacından yaklaşık 16 kilo bal yapabileceği ortaya konulmuştur. Ihlamur balı %36,05 glikoz ve %39,27 früktoz içermektedir.
  Ihlamur balı, sinir sistemini güçlendirici ve koruyucu etkiye sahiptir. Organik balların birçoğu aynı koruyucu etkiye sahip olup nezle ve grip hastalıklarında faydalıdır. Vücudu sakinleştirici etkiye sahip olup korku ve kaygıyı azaltıcı etkisinin olduğu söylenmektedir. Öksürüğe iyi gelip ateş düşürücü etkisi bulunmaktadır. Hem kuru öksürük için hem de balgam için ıhlamur balı oldukça etkilidir. Migren sebebiyle oluşan baş ağrılarını yatıştırıcı bir etkisi de bulunmaktadır.

17 Kasım 2017 Cuma

Temizleyici Olarak Balın Kullanımı


organik ürün
 Organik bal, oldukça yararlı bir besin olup arılar tarafından bizlere adeta mucizevi bir besin olarak sunulmaktadır. Sindirim sistemine, bağışık sistemine, cilde, saça ve daha birçok alana iyi gelmektedir ve sağladığı şifalar saymakla bitmemektedir. Doğal bir besin olmasından dolayı kullanımından vazgeçilmemektedir. Yıllardır doğal tatlandırıcı olarak kullanılan bu ürün, birçok medeniyetin hastalıktan korunmak ve hastalığı atlatmak için kullandığı alternatif tedavi edici maddeler arasında da yer almaktaydı.
    Organik bal ile cildinize birçok yarar sağlayabilirsiniz. Örneğin, balı temizleyici bir araç olarak kullanabilirsiniz. Bunun için bir yemek kaşığı bal ve iki yemek kaşığı ince çekilmiş bademi karıştırarak bunların üzerlerine yarım çay kaşığı limon suyu ilave edin. Bu malzemelerinin karışımı cildinize nazikçe uygulanmalıdır. Ovarak da uygulayabileceğiniz bu karışımı ılık suyla durulayın. Cildinizde bulunan pütürlerin giderilmesinde bu karışımı kullanabilirsiniz lakin hassas cilde sahip olanlar dikkat edilmelidir ki limon cildinizi tahriş etmesin.  

   Baldan faydalanabileceğiniz diğer bir alan ise yüzünüzü sıkılaştırmakla ilgili olmaktadır. Bir yemek kaşığı organik bal, bir tane yumurta akı ve bir çay kaşığı da gliserini temin edip bir kapta karıştırın. Bu malzemeler kıvamlı bir macun vaziyetine gelmelidir ki bunun için biraz da un ekleyin. Daha sonra macun kıvamlı bu karışımı yüzünüze uygulayın ve on dakika kadar bekletin. Süre sonunda ise ılık su ile cildinizden temizleyin. Bu karışım, yüzünüzü sıkılaştırmaya yardımcı olacak bir doğal yöntemdir.

16 Kasım 2017 Perşembe

Bağışıklık Sistemine Dayanıklılık Veren Bal

      Sindirim ve bağışıklık sistemini güçlendiren en doğal besinler arasında yer alan organik
bal, sağlığa faydaları saymakla bitmeyen bir üründür. Arılar tarafından bizlere değerli bir armağan olarak görebileceğimiz bal, birçok yapılan araştırmada ispatlamıştır ki kendisi sağlık üzerinde oldukça yararlı etkilere sahiptir. Sadece bal değil, arı ürünlerinin çoğu çarpıcı şekilde insan sağlığı üzerinde önemli etkiler yaratmaktadır.
     Bal, içerdiği maddeler (askorbikasit, tokoferol ve flavonoidler gibi) nedeniyle antioksidatif özelliğe sahiptir. Birçok uzman, balın mideyi kaplayarak spazmları rahatlattığın sonucuna ulaşmıştır. Ayrıca bal, cilt üzerinde de olumlu etkiye sahip olup çeşitli kozmetik ürünlerin içerisinde de kullanılmaktadır. Vücuttaki yara izlerini iyileştirmek için de bala başvurulmaktadır ve bal bu izlerin iyileşme süreçlerini hızlandırmaktadır. Düzenli tüketim sağlandığında balın faydalarını görmek olanaklı olmaktadır. Çok sayıda makro ve mikro besleyicileri, vitaminleri, enzimleri ve mineralleri içeren bu şifalı besin, çiçeklerin nektarlarından elde edilmektedir. Nektarlardan elde edilen bu ürün, arının vücudunda birçok değişime uğradıktan sonra kovanlardaki petek hücrelerinde depolanıp olgunlaşmaktadır. Organik bal, arının bin bir uğraşla ürettiği bir madde olup içerisindeki çiçek nektarlarının çeşitliliğine göre isim alıp elde edildiği yöreye göre de adlandırılmaktadır.

    Yapılan çalışmalarda organik balın kış hastalıklarında olumlu bir etkiye sahip olduğunu, yara ve iltihaplara karşı iyileştirici etki gösterdiği ve bağışıklık sistemini de güçlendirdiği ortaya konulmuştur. Yapısından dolayı içerisinde antioksidan aktivitesi gösteren maddeler de barındırmaktadır.

15 Kasım 2017 Çarşamba

Cilt Bakımına Dost Bal

organik ürün
   Organik bal, arıların çiçek nektarlarından elde ettikleri bir doğal ürün olup bal midesi organlarında değişime uğratmalarıyla oluşan ve petek hücrelerine depo edilip olgunlaşan faydalı mı faydalı bir besindir. Birçok uygarlığın balın özelliklerinden yararlandıkları bilinmektedir ve uzunca bir tarihi geçmişi bulunmaktadır. Sadece tüketilerek faydalarından yararlanılmamaktadır ve çeşitli karışımlar ile saçlara ve cildi de dost bir üründür. Bu faydalı ürün sayesinde birçok problemimizi doğal yollarla çözebilir ve oldukça fazla para harcamaya da gerek duymayız.
  Bal, bakıma ihtiyaç duyan cildimize dost olarak maskelere ana madde olmaktadır. Sağladığı birçok etki içerisindeki vitamin ve minerallerin yanı sıra anti bakteriyel ve anti mikrobiyal olmasından da kaynaklanmaktadır. Organik bal, zengin bileşenleri ile olumlu etkileri yaratmaktadır. Örneğin, kuru cilde sahip olanlar için küçük bir maske tarifi ile yarar sağlamaktadır. Bu maskeyi sizlerle paylaşalım ve gerekenler malzemeleri sıralayalım; 1 yemek kaşığı bal, 1 yemek kaşığı yoğurt, yarım çay kaşığı kadar badem yağı ve son olarak da bir tane yumurta sarısı.

  Kuru cildiniz için yapmanız gereken bu maskenin tarifi için ilk olarak tüm malzemeleri bir kaba koyun ve çırpın. Çırpma işlemini maske kıvamını alana kadar ve yapışkan bir biçime ulaşana kadar devam ettirin. Daha sonra maskeyi yüzünüze uygulayın ve beş dakika kadar bekletin. Süre sonunda yüzünüzü yumuşak bir yüz sabunu ile durulayın ve ılık su kullanın. Organik bal, cildinizi canlandırarak pürüzsüzleştirici etki sağlar.

14 Kasım 2017 Salı

Kuvvetlendirici Çam Balı


 
organik ürün
  Organik bal, arıların çiçeklerden toplayarak nektarları minik vücutlarında salgıladıkları birçok enzimle işleyip kovanlarındaki petek gözlerine depolamaları sonucu oluşmaktadır.  Bal, yoğun ve yüksek besin değerine sahip olan oldukça faydalı bir gıda maddesidir. Evrensel olarak tanınan bal, tatlandırıcı ve besleyici özellikleri ile insanların gözdesi olmaktadır. Balın sahip olduğu yapı ve içerisindeki bileşenler insan vücudu için oldukça önemli bir yere sahiptir.
   Bal, içerdiği nektar yoğunluğuna ve üretildiği yere göre isimler almaktadır. Örneğin çam balı, kekik balı gibi adlandırmaları bulunmaktadır. Örnek olarak çam balından bahsedecek olursak, bu bal ülkemizde Ege ve Akdeniz bölgelerinin çamlık alanlarında üretilmektedir. Çam balı, çamların üzerinde yaşam sürdüren canlıların, bu ağaçların özünden elde ettikleri bir salgıyı meydana getiriler. Bu salgı da ip gibi sarkan kıvama sahiptir. Ağustos aylarının ortalarına doğru oluşan bu çam özleri, arılar aracılığı ile alınıp onların salgıladıkları enzimlerle bala dönüştürülürler.  Minik çalışkan işçi arılar ise bu balı kovandaki petek gözlerine depo ederler.

    Organik ballar arasında bulunan çam balı, oldukça kaliteli bir bal olup aroması da gayet hoştur. Bu balın sahip olduğu önemli bir özellik ise donmadan ve bozulmadan yıllarca dayanabilmesidir. Bu yüzden yüksek albeniye sahiptir. Çam balı, kimi gıda maddelerinin dayanıklılığını yükseltmek, artırmak için yardımcı olması sebebi ile çeşitli gıdalarda katkı maddesi olarak kullanılan bir doğal üründür.

13 Kasım 2017 Pazartesi

Kuru Saçlara Çözüm Organik Bal

organik ürün
      Organik bal, birçok sağladığı fayda ile gözde olan bir doğal besindir. Tüketilmesi ile oluşan faydaların yanı sıra çeşitli kür ve maskelerle cilde veya saça da uygulanarak yararlarından faydalanılmaktadır. Örneğin kuru ve yıpranmış saçlar için tamamen doğal bir çözüm olarak balla hazırlayacağınız karışımlar sizlere yardımcı olacaktır. Saç derilerinde meydana gelen kuruluklar, zamanla saçta kepek problemlerine yol açmaktadır. Bundan dolayı saçlar, ihtiyaca göre değişik türde maskelere ihtiyaç duyabilmektedir. Saç bakımını yaparak birçok problemin önüne geçebilirsiniz.
     Saç bakımınız için şampuan seçimi ve bakım oldukça önemlidir. Kuru saçlara sahip bireyler nemlendirici özellikli bakım ürünlerini veya şampuanları seçmelidirler. Saçlar çok çabuk kuruyabilmektedir. Saçlarınızı sıcak suyla yıkayıp, çok fazla güneşli ortamda kalırsanız saçlarınız kurumaya başlayabilir. Bunun yanı sıra sağlıklı bir şekilde beslenmeniz yoksa ve yeterli miktarda vitamin ve protein almıyorsanız saçlarınız bu yüzden nemsiz de kalabilir.

    Saçlarınız için bir maske tarifi verecek olursak gereken malzemeleri sıralayalım: Bir tane yumurta, üç yemek kaşığı zeytinyağı, iki yemek kaşığı organik bal, bir tane muz, yarım avokado, iki yemek kaşığı ev yoğurdu. Bu malzemeleri hazırladıktan sonra derin bir kaba muzu ve avokadoyu koyup çatal ile iyice ezin. Diğer malzemeleri de üzerlerine ekleyin ve karıştırın. Bu maskeyi saç diplerinizden başlayıp uçlarına doğru masaj yaparak uygulayın. Daha sonra 25-30 dakika kadar beklettikten sonra ılık su ile saçlarınızı temizleyin.

11 Kasım 2017 Cumartesi

Bin bir Uğraşla Üretilen Bal

organik ürün
  Organik bal, çalışkan hayvan arıların birçok çiçekten ve meyve tomurcuklarından bal özlerinin toplanmasıyla, bu toplanan bal özlerinin de arıların bal midesi adındaki organında invertaz enzimi sayesinde değişime uğraması sonucu oluşan ve bunun sonucunda kovanlarındaki petek hücrelerine yerleştirilen doğal ve zengin içerikli faydalı bir besindir. Toplanılan bal özleri, bala çevrilirken arılar sağladıkları enzimle beraber sakkarozu inversiyona uğratıp basit şekerlere dönüştürmektedir. Fermantasyonun ortaya çıkmasını engelleyecek miktarda suyunu da uçururlar.
   Arıların kovanlarındaki petek hücrelerine konan ve sonrasında üzeri balmumuyla örtülen bal, yine arılarca sağlanan özel havalandırma sisteminin sağladığı koşulla bizim bildiğimiz tat, koku ve kıvama gelmektedir. Organik bal, sahip olduğu özellikleri çiçeklerin nektarlarından, arılardan almaktadır. Balın şeker dengesi, tadı ve rengi farklılık gösterebilmektedir ve bu da nektarların çeşitliliğinin sonucudur. Balın sahip olduğu özel koku, çiçeklerde bulunan aromalı volatin yağından gelmektedir ve bu yağ aynı zamanda çiçeklerin de kokusunu sağlayan bir maddedir. Bahsettiğimiz gibi balın üretimi oldukça yoğun bir çaba gerektiren iştir. Çünkü yarım kilo ham nektarı elde etmek için yaklaşık 900 arının bir gün boyu çalışması gerekmektedir ve bu çalışmada ise toplanan nektarların sadece bir kısmı bala çevrilebilmektedir. Çiçeklerdeki nektarlardan yapılan balın miktarı, getirilen bal özlerinin şeker konsantresine bağlıdır.

     Organik balın günümüzde akla gelen ilk özelliği tatlı bir besin olduğudur. Bunun nedeni ise içerisinde bulunan üç şekerdir. Bunlar, üzüm şekeri, sakroz ve levulozdur. Ayrıca balın içerisinde 15 şeker tespit edilmiştir.

10 Kasım 2017 Cuma

Limonlu Su İle Bal Zayıflatır Mı?

organik ürün
Organik bal ve su karışımı daima yağların daha hızlı yakılmasına yardımcı olur. Bal içerik olarak doğal şeker bulundurduğundan oldukça sağlıklı bir kalori kaynağıdır. Şekerli ya da asitli içecekler yerine limonlu su ve bal içilmesi önerilmektedir. Bu karışımın tüketilmesi yağ yakılmasını hızlandırdığı gibi midenin rahatlaması ve ferahlık hissi vermesi açısından tüketimi odlukça önemlidir. Her tüketimden sonra siz farkında olmasanız bile kilo verilmeye başlanmış olur. Bu karışımın faydaları saymakla bitmeyecektir. Düzenli olarak kullanıldığında tüm etkilerini görmek mümkündür. Sabah öğünün de tüketildiğinde ise aç karnına iseniz zindelik hissi vermektedir. Genellikle de aç karnına tüketilmesi önerilmektedir. Aç karnına tüketilmesi de sindirim sistemi için oldukça faydalıdır. Enerji vererek midede bulunan asit dengesinin rahatlamasına ve dengenin kurulmasına yardımcı olur. Alerjik durumlarda da tüketilmesinde fayda vardır. Limonlu su ve organik bal karışımı kesinlikle sahte bal tüketilmemelidir. Sayılan bu faydaların görememek ise genellikle sahta bal tükettiğinizin ve bunun bir an önce bırakılması gereken bir durum olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca da vücuttaki enerji miktarının düzenlenmesine ve enerji üretmesine de katkıda bulunmaktadır. Boğazda var olan ağrı ve mikropların da arınmasına yardımcı olan içeriğe sahiptir. Vücudun toksinlerinden arınması için birincil derece de arındırıcı etkiye sahiptir bu karışım. Limonlu ballı su karışımı gaz sorununa da iyi gelmektedir. Biriken gazların vücuttan atılması için limonlu ballı su tüketilmelidir.

9 Kasım 2017 Perşembe

Doğru ve Sağlıklı Beslenmenin Yolu Baldan Geçiyor

organik ürün
Organik bal, mineraller, vitaminler, enzimler, vücut için gerekli yaşamsal elementleri ve aminoasitleri içeren bir maddedir.  Şekerli ürünlerle bir tutulmaması gereken bal, bu ürünlerden oldukça farklıdır. Farklardan en belirgin olanı ise bulundurduğu yaşamsal değerlere sahip maddelerdir. Arılar, bir gram balı üretmek için yaklaşık 4000’den fazla çiçekten nektar, bal özü toplamaktadırlar.
        Bal, binlerce çiçeğin, bitkinin taşıdığı birçok besleyici değerleri barındırır ve onların sağladığı şifaları bize taşır. Bireylerin beslenmesine ve enerji gereksinimine büyük ölçüde destek olmaktadır. Yüz gram balda neredeyse üç yüz kalori bulunmaktadır. Diğer bir yandan ise organik bal, antioksidan ve anti bakteriyel etkileriyle vücudun direncini kuvvetlendirir ve bizim için gereken sağlıklı korumayı saplar. Günlük besin ve enerji ihtiyacımız çalışma koşullarından, yaşadığımız streslerden ve bunlar gibi birçok etmenden dolayı artmaktadır. Diğer bir taraftan ise sağlıklı ve düzgün beslenme sağlıklı bir yaşamın gerektirdiği olmazsa olmaz kurallar arasında yer almaktadır. Bal da hem sahip olduğu besin değer hem de insanların sağlığına yaptığı yararlar nedeniyle doğal gıdaların en önde gelenlerindir.

        Organik bal, benzersiz bir şifa verici besin olup sağlıklı ve düzgün beslenmenin, ihtiyacımız olan enerjinin ve vitaminin doğal yollarla temin edilmesini sağlayan ve düzenli tüketiminin olması gereken doğal bir üründür. Bu yüzden çocuklara, yaşlılara, hastalara, sporculara ve sağlıklı insanlara da tüketimi tavsiye edilen, doktorların önerdiği doğal bir üründür ve sağladığı faydalar mucizevidir.

8 Kasım 2017 Çarşamba

Hastalıkları Dindirici Organik Bal

organik ürünler
Organik bal, bakteri barındırmadığından dolayı antibiyotik özellik taşımaktadır ve de oldukça güçlü bir antioksidandır. Güçlü bir antioksidan olduğu ve anti bakteriyel olduğu için serbest radikaller ile güçlü bir şekilde mücadele etmektedir. Bal, mikropların da kırılmasını sağlamaktadır. Yara ve yanıkları da hızlı bir şekilde iyileştiren bal, vücut içerisinde ve deride meydana gelebilen enfeksiyonlara karşı mücadele edip onları kolayca ortadan kaldırabilmektedir. Organik balın sağladığı yararlara bir göz atalım:
  • Bal, yüzyıllardır doğal tatlandırıcı olarak kullanılan da bir besin kaynağıdır. Fakat tatlı bir besin olması diyabet hastalarını ciddi bir şekilde etkilememektedir. Balın içerisinde bulunan glikoz ve früktoz ikilisi sebebiyle kan şekeri seviyesi düzenlenebilmektedir. Diyabeti ileri derecede olmayan hastaların günlük bir çay kaşığı bal yemelerinde çok fazla sakınca görülmemektedir.
  • Bal hakkında birçok araştırma yapılmaktadır. Bu araştırmalardan birisinde de farklı nedenlerden kaynaklanan öksürüklere balın tedavi edici etkisi ortaya çıkarılmıştır. Öksürüğün yanı sıra boğaz enfeksiyonların giderici ve şiddetli öksürüğü dindirici, azaltıcı bir etki göstermektedir. Daha etkili çözüm için ise bala ek olarak limon suyu ekleyerek öksürük probleminizle baş edebilirsiniz.
  • Organik bal, anti bakteriyel, anti mikrobiyal ve antiseptik özellikleri taşımaktadır ve bu özellikler sayesinde yaralara ve kesiklere iyi gelmektedir. Bali yaraların temizlenmesinde, kesiklerin daha çabuk iyileştirilmesinde ve yara ile eksiklerin neden olabileceği ağrıları dindirmede, onları hafifletmede de etkilidir.

7 Kasım 2017 Salı

Metabolizma Düzenleyici Bir Besin Bal

organik ürün
Organik bal, yıllardır insanoğlunun tükettiği, şifasından vazgeçmediği doğal bir üründür. Tıbbın babası olarak bilinen ve sayılan Hipokrat’tan günümüze dek bal, besleyici özelliğinin olduğu kadar sağlığımıza da yararlı pek çok mineralleri içerir. Bu sebepten dolayı doğanın bizlere bağışladığı değerli ve zengin gıdalar arasında da ilk yerini almaktadır. Organik bal, potasyum, kalsiyum ve magnezyum gibi çeşitli minerallere ev sahipliği yapmakta ve ayrıca türüne göre de içerdiği birçok yararlı bileşen bizlerin bedenine sadık bir dost olmaktadır. Sağlıklı ve zinde bir yaşam dileyenler için bal, bu güvenceyi verebilen bir mucizevi gıdadır.
Bal, uyku veya sportif faaliyetler sırasında vücudumuzun şeker metabolizmasını oldukça iyi düzeyde düzenleme becerisine sahip bir besindir. Düzenlenen bir sempozyumda sunulan araştırmalarda balın kan basıncı üzerinde olumlu etkilerinin olduğu ortaya çıkarılmıştır. Organik bal daha iyi beslenmeye yardımcı bir ürün olup daime enerjiyi yüksek tutabilmektedir. Bu durum gün boyu denk geleceğimiz fiziki ve psikolojik çeşitli sorunlar ile baş edebilmemize yaramaktadır. Gün boyu stresten uzak olmak, mutlu kalabilmek ve bunun gibi hislere sahip olmak için belli besin değerlerine ihtiyaç duymaktayız. Bal da içerdiği besin değerleriyle bu ihtiyacımız içi iyi bir alternatif durumunda olmaktadır.
İçerdiği yüksek karbonhidrat değerinden dolayı bal, adeta bir enerji deposudur. Spor yapanlar için ideal enerji takviyesi olmaktadır ve bir yemek kaşığı balda yaklaşık 64 kalorilik enerji vardır.

6 Kasım 2017 Pazartesi

Organik Bal Cilde İyi Gelir Mi?

organik ürünler
Yoğun iş temposundan, çevre kirliliğinden, stresten yorgun ve bitap düşmüş cildimizin her zaman bakıma ihtiyacı vardır. Bunun için birçok marka bakım ürününü piyasaya sürmüştür ve bu sürülen ürünlerin çoğu kimyasaldır. Fayda sağlamak niyetinde satın aldığımız bu ürünler bizlere bundan ziyade zarar verebilmektedir. Bu yüzden alternatif olarak evinizde oluşturacağınız organik bal ile hazırlayacağınız maske ve kürlerle bakım yapabilir, böylece doğallıktan yana olabilirsiniz.
Organik bal cildinizi temizleyici bir etki sağlamaktadır. Bunu için örnek olarak kolayca hazırlayabileceğiniz bir kür vardır. Malzemeleriniz:
  • 1 yemek kaşığı sandal ağacı tozu
  • 1 yemek kaşığı zerdeçal
  • 1 çay kaşığı organik bal
  • 1 bardak süt
Bu malzemeleri, bir kap içerisine alarak hepsini iyice karıştırın ve kür haline getirin. Bu kürü cildinize uygulayarak kurumasını bekleyin. Kuruduktan sonra ılık su ile yıkayarak arındırın. Bu gibi maskelerle kolayca evinizde bakımınızı yapabilirsiniz.


İkinci bir örnek de verebiliriz. Örneğin bal ve limonun uyumunu duymayan kalmamıştır. Bu iki ürün yüzü temizler ve sivilcelerinizi de kurutabilmektedir. 1 adet limonun duyu ve 2 çay kaşığı bal ile karışım sağlayarak cildinize kür yapabilirsiniz. Bu tarz kürlerin temiz cilde uygulanması gerekmektedir. Bu kürü cildinizde 10 veya 15 dakika kadar bekletin ve süre sonunda ılık suyla durulayın. Bol su ile yıkamanızda yarar olacaktır. Bu kür sivilcelerinizi kurutarak cildin pürüzsüz hale gelmesine katkı sağlayacaktır.

4 Kasım 2017 Cumartesi

Kestane Balı ve Çam Balı

organik bal
Ülkemizin ev sahipliği yaptığı ve üretiminin olduğu birçok organik bal çeşidi bulunmaktadır. Bitki nektarlarının yoğunluklarına göre ve üretildikleri yerlere göre adlandırılmışlardır. Örneğin kestane balı bunlardan birisidir. Kestane balının üretimi tıpkı anzer balı gibi sınırlı sayıdadır ve ülkemizde kestane ağacı yetişen bölgelerde üretimi yapılmaktadır. Kestane balı da diğer ballar gibi kendisine has bir tadı olan bal çeşididir. Şifası ise insan vücuduna oldukça etkilidir ve kestane balı tarçın ile karıştırıldığında da birçok hastalığa iyi gelip yardımcı olmaktadır.
Diğer organik bal çeşidi olan çam balı, Akdeniz ve Ege bölgelerimizde yetişmektedir. Genellikle ağustos ayının ortalarında çam özlerinin oluşumuyla üretimi olup arılar tarafından alınmaktadır. Arıların aldığı bu özler kovanlara götürülerek enzimler ile değişime uğratılıp petek gözlerine depolanmaktadır. Burada olgunlaşan ballar, bizim bildiğimiz ballar haline gelmektedir. Çam balı, kaliteli olup çam özü aroması ile de hoş bir tada ve kokuya sahip olan bal çeşididir.
Çam balının ayırt edici en büyük özelliği ise donmadan ve bozulmadan yıllarca dayanabilmesidir. Bu yüzden albenisi oldukça iyidir. Çam balı, kimi gıda maddelerinin dayanıklılığının artırılması için gıdalarda katkı maddesi olarak da kullanılan bir besindir. Bu bal, çam ağacına özgü bir koku ve tadı yıllarca devam ettirebilme özelliğine sahiptir. Yararları ise oldukça fazla olup solunum ve sindirim sistemi rahatsızlıklarına ve özellikle boğaz ağrılarına iyi gelmektedir.