Seracılık bilindiği üzere mevsiminde yetiştirilen ürünlerin daha çabuk yetiştirilmesini sağlamakta, sebzelerin üretim mevsimleri olmadığı zamanlarda ise bir takım uygulamalar neticesinde sebze üretimi devam ettirilmektedir.
Seralardaki meyve sebze üretiminde hormon verilmesi yerine organik bal yapan arıların kullanılması hem doğal üretimi tetikler hem de sağlıklı beslenmeyi meydana getirir.
Antalya Şehrimizde bu şekilde uygulamaya yapılacak bir deney alanı seçilmiş ve bu bölgede hormon yerine arıların döllemesi ile sebze üretimi gerçekleştirilmiştir. Bu yöntem ile domates, biber, patlıcan, brüksel lahanası, kavun, karpuz gibi meyve üretimleri de gerçekleştirilmiştir.
1991 yılında yapılan bu uygulama ile sera sahibine Tarım Orman ve Köy İşleri Bakanlığı ‘’Türkiye’de yılın çiftçisi ‘’ ünvanını vermiştir. Seranın sahibi on yıl öncesine kadar sebze üretimini hormon ile gerçekleştirdiğini fakar on senedir arılar ile sera içindeki sebzelerin tozlaştırdığını ve daha kaliteli sebze ve meyve üretimi yaptığını belirtmiştir. Var olan tüm seralarına iki ila üç kovan koyduğunu belirten sera sahibi on yıldır seralarında hormon kullanmadığını ve ürünlerinde ambalajlama yapar iken hormonsuzdur ibaresini kullanabildiğini dile getirmiştir.
Bombus cinsi arıların kullanıldığı seralarda arılar polen ile beslenmekte ve polinasyonu diğer arı ırklarına göre daha etkin şekilde gerçekleştirdikleri bilinmektedir. Diğer arılara göre daha iri yapıdadır bu sebeple daha fazla yük taşıma kapasitesine sahiptir. Bitkilerden daha iyi polen toplayabilmekte dolayısı ile de daha fazla polinasyonu hızlı bir şekilde gerçekleştirmektedir.
Bombus cinsi arıların kullanıldığı seralarda arılar polen ile beslenmekte ve polinasyonu diğer arı ırklarına göre daha etkin şekilde gerçekleştirdikleri bilinmektedir. Diğer arılara göre daha iri yapıdadır bu sebeple daha fazla yük taşıma kapasitesine sahiptir. Bitkilerden daha iyi polen toplayabilmekte dolayısı ile de daha fazla polinasyonu hızlı bir şekilde gerçekleştirmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder