22 Aralık 2017 Cuma

Balın Sağlığa Katkıları

organik ürün


Basura içeren organik ballarda az miktarda früktoz, glikoz ve sakaroz ve daha çok da maltozve diğer bazı oligosakaritler bulunmaktadır. Trisakarit erloz, melezitoz ve raffinoz da dahil bazı şekerler yalnızca basura içeren ballarda bulunmaktadır. Melezitoz balı hızlı bir şekilde kristalleşmektedir. Eğer ağırlık olarak %20 ya da daha fazlasını oluşturur ise bal o kadar katılaşır ki beton bala dönüşebilir. Bazı şekerler arının bal üretme sırasında enzimler tarafından, bazıları ise de depolanma sırasındaki kimyasal değişiklikler tarafından üretilmektedir. Balın şekerlerinin tümü vücutta glikoza dönüşür ve sağlanan bütün enerji onun sayesindedir. Ayrıca sağlığa başka olumlu etkileri de bulunmaktadır. Glikoz, anti mikrobiyal ve belki de kanser önleyici bir madde olan hidrojen peroksit salmaktadır. Oligosakaritler, prebiyotiklerdir. Yani laktik asit bakterileri ve bifidobakteri gibi iyi (probiyotik) bağırsak bakterilerinin gelişimine ve aktivitesine yardımcı olur ve bağırsak duvarına yapışmalarına engel olarak zararlı bakterileri de yok eder. Probiyotik bakteriler sindirime yardımcı olmaktadır ve kolon kanseri, ishal, hassas bağırsak gibi kimi mide- bağırsak hastalıklarını da önleyebilir. Ağızdaki ve boğazdaki bal zerrelerinde bunların olması, pnömokok ve hemofilus influenza gibi bakterilerin mukoz zara yapışmasını engelleyerek üst solunum enfeksiyonlarını önlemeye katkı sağlar. Bunun yanı sıra grip, idrar yoları enfeksiyonu, yüksek tansiyon, iltihap, yüksek kolesterol ve zayıf bağışıklığı önlemeye yardımcı olduğuna dair de bazı bilgiler bulunmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder