Basura içeren organik
ballarda az miktarda früktoz, glikoz ve sakaroz ve daha çok da maltozve
diğer bazı oligosakaritler bulunmaktadır. Trisakarit erloz, melezitoz ve
raffinoz da dahil bazı şekerler yalnızca basura içeren ballarda bulunmaktadır.
Melezitoz balı hızlı bir şekilde kristalleşmektedir. Eğer ağırlık olarak %20 ya
da daha fazlasını oluşturur ise bal o kadar katılaşır ki beton bala
dönüşebilir. Bazı şekerler arının bal üretme sırasında enzimler tarafından,
bazıları ise de depolanma sırasındaki kimyasal değişiklikler tarafından üretilmektedir.
Balın şekerlerinin tümü vücutta glikoza dönüşür ve sağlanan bütün enerji onun
sayesindedir. Ayrıca sağlığa başka olumlu etkileri de bulunmaktadır. Glikoz,
anti mikrobiyal ve belki de kanser önleyici bir madde olan hidrojen peroksit
salmaktadır. Oligosakaritler, prebiyotiklerdir. Yani laktik asit bakterileri ve
bifidobakteri gibi iyi (probiyotik) bağırsak bakterilerinin gelişimine ve
aktivitesine yardımcı olur ve bağırsak duvarına yapışmalarına engel olarak
zararlı bakterileri de yok eder. Probiyotik bakteriler sindirime yardımcı
olmaktadır ve kolon kanseri, ishal, hassas bağırsak gibi kimi mide- bağırsak
hastalıklarını da önleyebilir. Ağızdaki ve boğazdaki bal zerrelerinde bunların
olması, pnömokok ve hemofilus influenza gibi bakterilerin mukoz zara
yapışmasını engelleyerek üst solunum enfeksiyonlarını önlemeye katkı sağlar.
Bunun yanı sıra grip, idrar yoları enfeksiyonu, yüksek tansiyon, iltihap,
yüksek kolesterol ve zayıf bağışıklığı önlemeye yardımcı olduğuna dair de bazı
bilgiler bulunmaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder