Organik
bal, içerdiği maddeler yönünden oldukça kıymetli olan besinler
arasındadır. Balın içeriğine göz atacak olursak:
- Total karbonhidratlar (%80) bakımından:
Monosakaritler (%55-85) -früktoz ve glikoz, disakaritler (%2-15) – sükroz,
trisakaritler (%1-7) -melezitoz.
- Polifenolojik bileşikler (%0,1-0,2)
bakımından: Flavonoitler (bioşanin, krizin, kersetin, genistein,
naringenin, kempferol), kumarinler, prosiyanidinler, fenolik asitler
- Proteik maddeler (0,2-0,4) ise aminoasitler,
enzimler (amilaz, katalaz, fosfatazlar, invertaz, glikoz oksidaz)
- Kolin (0,3-2,5 mg7kg) kalp ve damar sağlığı,
hücre zarı bileşimi için önemli ve beyin işlevlerine etkili
- Asetilkolin (0,06-5 mg7kg) merkezi ve
parasempatik sinir sisteminde sinirsel iletiyi sağlayan bir nörotransmiter
- Balın kaynağına göre aminoasit içeriği
değişiklik gösterebilmektedir. Aminoasit içeriğinin %30-50’si pirolindir.
- Kestane balının aminoasit içeriğinin
yaklaşık olarak dörtte birinin gama- amino bütirik asit olduğu tespit
edilmiştir. Gama- amino bütirik asit ise sinir sisteminde, sinir uçlarında
iletiyi sağlayan mediyatörlerin sentezinde oynadığı rol sebebi ile kestane
balının sakinleştirici bir etkisi bulunabileceği fikri düşünülebilir.
- Vitamin ve mineraller (%0,1-0,5): Balın
içerisindeki vitamin ve minerallerin oranları günlük önerilen alım
miktarlarının yani RDA’nın altında kalmaktadır.
- Günümüzde 100 gram bal özellikle selenyum,
krom ve mangan gibi 1-15 yaş çocuklar için önemli olan mineraller için
önerilen günlük değeri karşılayabilmektedir.
- Bor, mollibden, silikon, kobalt, iyot ve florür gibi insan
beslenmesinde yararlı eser elementleri bal taşımaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder