9 Aralık 2017 Cumartesi

Balın İçeriği Hakkında

organik ürün

Organik bal, içerdiği maddeler yönünden oldukça kıymetli olan besinler arasındadır. Balın içeriğine göz atacak olursak:

  • Total karbonhidratlar (%80) bakımından: Monosakaritler (%55-85) -früktoz ve glikoz, disakaritler (%2-15) – sükroz, trisakaritler (%1-7) -melezitoz.
  • Polifenolojik bileşikler (%0,1-0,2) bakımından: Flavonoitler (bioşanin, krizin, kersetin, genistein, naringenin, kempferol), kumarinler, prosiyanidinler, fenolik asitler
  • Proteik maddeler (0,2-0,4) ise aminoasitler, enzimler (amilaz, katalaz, fosfatazlar, invertaz, glikoz oksidaz)
  • Kolin (0,3-2,5 mg7kg) kalp ve damar sağlığı, hücre zarı bileşimi için önemli ve beyin işlevlerine etkili
  • Asetilkolin (0,06-5 mg7kg) merkezi ve parasempatik sinir sisteminde sinirsel iletiyi sağlayan bir nörotransmiter
  • Balın kaynağına göre aminoasit içeriği değişiklik gösterebilmektedir. Aminoasit içeriğinin %30-50’si pirolindir.
  • Kestane balının aminoasit içeriğinin yaklaşık olarak dörtte birinin gama- amino bütirik asit olduğu tespit edilmiştir. Gama- amino bütirik asit ise sinir sisteminde, sinir uçlarında iletiyi sağlayan mediyatörlerin sentezinde oynadığı rol sebebi ile kestane balının sakinleştirici bir etkisi bulunabileceği fikri düşünülebilir.
  • Vitamin ve mineraller (%0,1-0,5): Balın içerisindeki vitamin ve minerallerin oranları günlük önerilen alım miktarlarının yani RDA’nın altında kalmaktadır.
  • Günümüzde 100 gram bal özellikle selenyum, krom ve mangan gibi 1-15 yaş çocuklar için önemli olan mineraller için önerilen günlük değeri karşılayabilmektedir.
  • Bor, mollibden, silikon, kobalt, iyot ve florür gibi insan beslenmesinde yararlı eser elementleri bal taşımaktadır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder