İğde bitkisinin sadece iki türü ülkemizde bulunmaktadır. Latince ismi Eleagnus angustıfolia olan iğde bitkisi bir bölgede çalı formunda iken diğer bir bölge de ise ağaç formunda görülebilir. Bu ağacın boyu yedi metrelere kadar uzamaktadır. İğde ağacının yaprakları parlak gri renklidir simli gibi parlar. İğde yaprağının parlaklığını yaprağının üzerindeki tüyler sağlamaktadır. İğde herkesin bildiği bir bitki olup çiçekleri küçük sarı renkte ve çok hoş kokulu olup iğde çiçeğinden de bal özünden lezzetli organik bal meydana gelir. Bal arıları kovandan sabahın erken vakitlerinde uçuşa çıkar ve günün geç saatlerine kadar iğne çiçeğinden nektar almaya devam eder. İğde çiçeğinin meyvesi de insanlar tarafından kuruyemiş olarak tüketilmektedir. İğde ağacının çiçeklenme zamanı bulunduğu bölgeye göre değişkenlik göstermektedir. Ilıman bölgelerde nisan ayında çiçeklenen iğde ağacı, daha karasal bölgelerde mayıs ya da haziran ayında çiçek açmaya başlar. İğde ağacı çok nektarlı bir ağaç olmamakla birlikte ülkemizde birçok bölgede çok sayıda yetiştiği için arılarda bu bitkiden nektar almaya devam ederler.
İğde balının bilinen birçok faydası mevcuttur. Bunların arasında ishale iyi geldiği bilinmektedir. Sporcular yediği zaman doğal doping etkisine sahiptir. İdrar kaçırmalarına birebir olup bağısaklardaki bozulmaların önüne geçer. İğde ağacının çiçeklerini kokladığınızda zihinde açılma yapar. Eğer kusma, öksürük gibi belirtiler mevcut ise iğde balı bire bir gelir. Egzama gibi vücutta kaşıntı mevcut ise iğde çiçeği kaynatılıp balla karıştırılır ise kaşıntıyı giderir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder