29 Aralık 2017 Cuma

Bal Bölgeleri

organik ürün


Bir bölgenin bal potansiyeli o bölge içerisinde bulunan ballı bitkilerin miktarı, verimliliği ve çeşidine bakılırsa değişmektedir. Ballı bitkilerin alanlarda kapladığı alan , bal özü verimleri ve çiçeklenme dönemlerinde belirlenmesi gerekmektedir. Bunun da en iyi yöntemi  organik bal kovanlarının bulunmuş olduğu ormanlardaki ballı bitkileri çeşitlerine nazaran işaretlemek olduğu düşünülmektedir. Organik bal deposunun ne kadar kaliteli olduğu da bu arılıklarda  ve çiftliklerde anlaşılabilmektedir. Averaj bir arılık içinde arı merası yarı çap olarak 2 kilo metre alanında etkilidir. Bu bahsedilen alan da ortalama olarak 1250 hektar5lık bir sanayiyi içinde bulundurmaktadır. İki kilo metre olarak ayırdığımız alan parsellenerek haritada işaret edilmektedir. Diğer parça yani parsel de haritada kara parçalarını gösterecek şekilde işaretlenmektedir. Bu kara parçalarının işaretlenmesi de orada bulunan bal kaynaklarına bağlı olmaktadır.  Ormanların bulunduğu alanlar, meyvelikler, çiftlik ürünleri benzer biçimde alanlar tarıma el verişli olarak işaretlenmektedir. Buna ek olarak da ıhlamur ağaçlarını, tatlı kestane ve ahududu şeklinde ürünleri içerisinde bulunduran bölgeler haritada işaretlenmesi farklı yapılır.  Eğer ki bahsettiğimiz orman türleri mevcut değilse  hakiki ballı bitkilerin olduğu bölgeler için farklı bir işaretleme yapılır. Elde edilmiş son olarak sayıdan ağaç sayısı ve alana göre ballı bitki sayısına ulaşılır. Bu da bal yüzdesini elde edilmeye yardımcı olur. Her bir ballı bitkinin ve bal verimi için lüzumlu bitkilerin kapladığı alan tespit edilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder