Bir bölgenin bal potansiyeli o bölge içerisinde bulunan
ballı bitkilerin miktarı, verimliliği ve çeşidine bakılırsa değişmektedir.
Ballı bitkilerin alanlarda kapladığı alan , bal özü verimleri ve çiçeklenme
dönemlerinde belirlenmesi gerekmektedir. Bunun da en iyi yöntemi organik bal kovanlarının bulunmuş olduğu
ormanlardaki ballı bitkileri çeşitlerine nazaran işaretlemek olduğu
düşünülmektedir. Organik bal deposunun ne kadar kaliteli olduğu da bu arılıklarda ve çiftliklerde anlaşılabilmektedir. Averaj
bir arılık içinde arı merası yarı çap olarak 2 kilo metre alanında etkilidir.
Bu bahsedilen alan da ortalama olarak 1250 hektar5lık bir sanayiyi içinde
bulundurmaktadır. İki kilo metre olarak ayırdığımız alan parsellenerek haritada
işaret edilmektedir. Diğer parça yani parsel de haritada kara parçalarını
gösterecek şekilde işaretlenmektedir. Bu kara parçalarının işaretlenmesi de
orada bulunan bal kaynaklarına bağlı olmaktadır. Ormanların bulunduğu alanlar, meyvelikler,
çiftlik ürünleri benzer biçimde alanlar tarıma el verişli olarak
işaretlenmektedir. Buna ek olarak da ıhlamur ağaçlarını, tatlı kestane ve
ahududu şeklinde ürünleri içerisinde bulunduran bölgeler haritada işaretlenmesi
farklı yapılır. Eğer ki bahsettiğimiz
orman türleri mevcut değilse hakiki
ballı bitkilerin olduğu bölgeler için farklı bir işaretleme yapılır. Elde
edilmiş son olarak sayıdan ağaç sayısı ve alana göre ballı bitki sayısına
ulaşılır. Bu da bal yüzdesini elde edilmeye yardımcı olur. Her bir ballı
bitkinin ve bal verimi için lüzumlu bitkilerin kapladığı alan tespit
edilmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder