18 Aralık 2017 Pazartesi

Bal Üretiminde Çevrenin Etkisi

organik ürün

 
Arıcıların bilmesi gereken önemli bir etmen vardır. Aynı koloni gücüne sahip olan bal arılarının ürettiği organik bal miktarında farklılıklar vardır.  Bazı zamanlarda da zayıf olarak görünen koloninin daha fazla bal ürettiğini görmek mümkündür. Bunun sebebi koloni zayıf görünse de iyi çalışması sebebi ile bal özü toplaması mümkün olur.
Arı kovanlarının bulunduğu bölge de nektar gelmesi ve polen toplama açısından oldukça önemlidir.
Arıcılarımız kesinlikle doğanın dengesini bozmamalı ve var bir sistem içerisinde hareket ettiğini kesinlikle unutmamalıdır. Arıcıların bir de ekstra önem vermesi gereken unsur kovan kontrollerinin uzun tutulmaması gerektiğidir.
Çevre koşulları arı kolonisinin yaşamını ve üretimini çok fazla etkilediği için arıların bu duruma önem vermesi ve olumsuz çevre koşullarına karşı kovanlarındaki koloniyi korumaya çalışmaları gerekmektedir.
Kovan içerisindeki ve kovan dışındaki etmenlerin ciddi olarak göz önüne alınması gerekmektedir. Kovan içerisindeki faktörler arı popülasyonunu ciddi manada etkilemektedir. Bal arılarının sağlıklı olması ve ana arının iyi olması çok önemlidir. Ana arının iyi olmasından kastımız tabi ki ana arının yumurtlama performansının iyi olmasıdır. Ana arının sağlıklı olması, direncinin yüksek olması, doğurganlığının iyi olması arı popülasyonunu etkileyen unsurlardandır. Kovanın hastalıklara ve enfeksiyonlara göre dirençli olması gerekir. Diğer türlü kovan içerisinde virüs, bakteri, mantar, dış parazitlere yakalanma riski artmaktadır.
Çevresel etmenlerde iç etmenler kadar önemlidir. Karlı havalarda kovanlar yerden yükseltilmeli ve kovan girişleri kardan arındırılmalıdır.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder