6 Aralık 2017 Çarşamba

Ballı Bitkilerden Söğüt ve Çiğdem

organik ürün
  Organik balın nektar kaynaklarında birçok bitki çeşitleri bulunmaktadır. Bunlardan birisi söğüt (salix spp.) bitkisidir. Söğüdün yaklaşık 55 türü ülkemizde doğal olarak yetişir. Sahillerde, dere boylarında ve sulak alanlarda kolay bir şekilde gelişen bir süs ve gölge ağacıdır. Bu bitki mevsimin ilk bal ve polen kaynağı olarak bilinmektedir. Bu bakımdan söğüt bitkisi, arıcılık açısından oldukça önemli yere sahiptir. Erken ilkbaharda hiçbir nektarlı bitkinin poleni salix kadar bol değildir.
  Söğüdün erkek ve dişi çiçekleri ayrı ayrı ağaçlar üzerindedir. Tozlaşmaları böcekler yardımı ile olmaktadır. Bu böcekler içinde de en önemli yeri arılar almaktadır. Arı, poleni erkek çiçeklerden, nektarı ise hem erkek hem de dişi çiçeklerden temin etmektedir. S. Alba, S. Nigra ve S. Caprea önemli bal kaynaklarıdır. Bunun yanında salixin birçok türü de daha nektarlıdır. Nektarı bol olan türlerden, bir koloni arı bir günde 3-4 kilo bal yapabilir.  Bir hektar söğüt ekili alandan yaklaşık 150 kilo bal alındığı saptanmıştır. Söğüt balı ise altın sarısı renkte olup acımsı ve keskin bir tada sahiptir. Bal kristalleştiği zaman ise krema görünümünü almaktadır.

  Diğer ballı bitkiler arasında çiğdem (crocus spp.) bulunmaktadır. Safran olarak da bilinen bu bitki, erken ilkbaharda arılar için iyi bir polen ve nektar kaynağıdır. Ülkemizde yaklaşık 75 türü doğal olarak yetişmektedir. Çiçeklerinin rengi ve kokusu arılara çok çekici gelmektedir.   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder