Organik bal, insanlar için adeta alternatif bir tedavi edici bir besin görevindedir. İçerisindeki zengin bileşikler sayesinde yüzyıllardır kullanılan doğal bir tatlandırıcı olmasının yanı sıra birçok alanda kullanım alanı da vardır. Bil bakımlarında, yemek tariflerinde, saç bakımlarında ve daha birçok alanda kullanım alanı bulunmaktadır. Balın tek bir çeşidi bulunmamakta, aksine çeşitli seçenekleri olmaktadır. İçerisindeki nektar yoğunluğuna göre bu çeşitlilik sağlanmaktadır.
Organik balın elde edildiği ballı bitkiler arasında carduus adpressus (saka dikeni, deve dikeni) bulunmaktadır. Bu bitkinin boyu 20-100 cm sarasında değişebilmektedir ve yaprak ve gövdesi dikenlidir. Çiçeklenme dönemi temmuz ayından başlamakta ve ağustos ayına kadar sürmektedir. Sulak çayırlarda, otlaklarda ve kayalık alanlarda bu bitkiye rastlamak mümkündür. Kastamonu, Zonguldak, Gümüşhane, Rize, Giresun, Trabzon ve Kars şehirlerinde doğal olarak bulunmaktadır. Saka dikeni balı birinci sınıftır ve rengi de açık sarıdır. Balının çok güzel bir adı ve kokusu vardır. Kristalleştiği zaman ince granüller oluşturur. Bir dönümden 2,5 kilo bal alınabilir.
Ballı bitkiler arasında akasma (clemetisvitalba) bitkisini de sayabiliriz. Halk arasında filbahar olarak da bilinen bu bitkinin 5 türü ülkemizde doğal olarak bulunmaktadır. Bu türler arasında nektarlı olarak bilinen tek tür Clemetis vitalbadır. Akasma çiçekleri beyaz renkte olup güzel de bir kokuya sahiptir. Çiçeklenme dönemi haziranda başlayıp ağustos sonuna kadar sürmektedir. Deniz seviyesinden 1500 metreye kadar olan çalılık ve ormanlık alanlarda bulunabilmektedir. Akasma hem nektar hem de polen bitkisidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder