Organik bal üretiminde hasat önemli bir yere sahiptir. Bal hasadı, nektar akımının azaldığı zamanlarda yapılmalıdır. Bunun aksi halinde fazla yağmacılık nedeni ile bal hasadı zorlaşacaktır. Nektar akımı sona erinceye kadar gelen balların arıların kışlık ihtiyacı olarak çıkan yavru yerlerine depolanmaları saplanmalıdır.
Tam olarak olgunlaşmamış ballar kovanlarda, bal taşıma sandıklarına alınır. Bunlar genellikle bir kişinin taşıyabileceği ağırlıkta olmalıdır. Balların kovandan alınmasında duman kullanılmalıdır ve ballı petekler üzerindeki arılar kovan içine çırpılarak arısız olarak kovanda bulunduğu şekilde bal taşıma sandıklarına yerleştirilmelidir. Diğer bir nokta ise boş peteklerin kovandan alınmayacağıdır. Kovanlarda bal, koloninin ihtiyacından fazla ise bal alınmalı be bunun dışındaki durumlarda ise hasat yapılmamalıdır. Bal alma işlemi çerçeveler zedelenmeden yapılmalıdır. Etrafa bal akıtılmadan ballar süzme odasına taşınmalıdır. Aksi durumlarda arıların yağmacılığı hızlandırılmış olur. Balı alınan kovanın kapatılmasından sonra başka kovanlardan da bal alımına geçilir.
Peteklerden ballar, petekler zedelenmeden ve petek gözlerinde bal kalmayacak şekilde çıkarılır ve bu petekler yeniden kolonilerde kullanılır. Bu kabartılmış bazı peteklere arılar daha çabuk bal depolaması yaparlar. Petekleri tekrar yapmaya harcadığı zaman ve enerjiyi bal depolamaya ayırır. Santrfüjleme odasında balın sırını alma, otomatik sır alma ya da sır tarakları veya sır bıçakları ile yapılır. Sırlar balla karışık olduğundan bunlardan balın süzülmesi için süzme elekleri ve bal biriktirme kapları bulunmalı, sırı açılmış peteklerin dizelendiği geniş yayvan tavalar da bulunmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder