Karahindiba bitkisinin latince ismi Taraxacum olarak bilinmektedir. Karahindiba bitkisi ilkbahar mevsiminde çiçek açması sebebiyle bal arılarına oldukça çok polen ve bal özü olan nektarın oluşmasını sağlar. Bal arısı olan Apis mellifera karahindiba bitkisinden aldığı bal özünü kovana getirerek oldukça leziz organik bal yapımında kullanır. Karahindiba bitkisinin balı koyu renklidir ve kıvamı yoğundur. Fakat bu bitkiden alınan bal çabuk kristalleşir ve katılaşır. Bir hektar başına yaşlaşık olarak elli ila yüz kg bazında verim elde edilebilir.
Doğada kendiliğinden yetişme gösteren bu nebat ülkemizde hemen derhal her ilde yetişme gösteren bu bitki yurtdışında İtalya ve Fransa’da kültüre edilip daha çok yarar sağlanmaktadır. Bu bitkinin fizyolojik görünüşü gövdenin olmaması ve direk çiçeğinin olmasıdır. Kırk santimetreye kadar uzamaktadır. Gövdesi olmayan bu bitkinin taç yaprakları yüz ila iki yüz arasında değişkenlik göstermektedir. Çiçekleri dökülmez aksine kendi taç yaprağının üzerinde kurur ve büzülür. Mart ve nisan aylarında çiçek açar ve ağustos, eylül aylarında da hala çiçeklenme göstermektedir.
Karahindiba bitkisinden elde edilmiş bal ile sindirim sistemini düzenlediği görülmüştür. Yenildiği zaman iştah açtığı ve bağırsaklardaki bakterilerin uyarmaması neticesinde sindirimi de düzenlediği düşünülmektedir. İdrar söktürücü özelliği nedeniyle ödem söktürücü olarak da kullanılmaktadır. Ciltteki rahatsızlıklarda örneğin egzama, sedef benzer biçimde rahatsızlıklarda ve hatta sivilce problemlerinde etkili bir bitki olduğu yapılan araştırmalarca bilinmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder