Karabaş Balı, sağlıklı olan arı kovanlardan alınan ve insan tüketimine sunulan baldır. Balın organik yapısından dolayı içinde herhangi bir yabancı madde, arının vücut parçaları ve yavru arı barındırmaz.
Balın içerisinde herhangi bir kötü huylu mikroorganizma içermez. Balın içerisinde nişasta bulunmaz. Baldaki çeşitlilik balların elde edilmiş olduğu nebat örtüsü ve balın türüne nazaran değişkenlik göstermektedir. Balın kendine ilişik kokusu ve lezzeti vardır. Bal kendi içinde başka bir ürünün kokusunu barındırmaz.
Balın rengi açık sarıdan koyu kahverengine kadar değişkenlik göstermektedir. Bu renk çeşitliliğinin sebebi nebat özlerinin çeşitlilik göstermesindendir. Balların renginin bir skalası vardır. Örneğin çam balının renk skalasında minimum altmış olması gerekir.
Bal içerisinde herhangi bir maddeyi barındırmaz veya organik balın yapısından herhangi bir madde çıkarılamaz.
Çiçek ballarında invert edilmiş şeker oranı % 65, çam salgı balının içinde %60 dan daha az olması imkansız.
Organik balın içindeki nem miktarı %21’den az olmaması gerekir. Fakat bazı türler için rutubet oranı %23, ekmek imalatçısılık ve sanayi ballarında ise rutubet oranı %25 civarında olmaktadır.
Bal asidik bir ürün olmasına rağmen baldaki asitlik miktarı %40ı geçmemesi gerekmektedir. Baldaki HMF değeri yani kanserojen madde miktarı 40mg/kg ‘dan yüksek olmaması gerekir.
Temel peteğin kalınlığı üç milimetreden fazla olmaması gerekir. Bu ölçü arıların balı kabartabilmesini zorlanmadan gerçekleştirmesi için önemlidir. Temel peteğin içinde parafin, serezin şeklinde doğal olarak bulunmayan yağ, reçine ve oksalik asit içermemesi gereken yapıda olmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder