6 Şubat 2018 Salı

Turist Olan Yerde Arıcılık Yapımı

çam balı

Antalya, Muğla gibi illerimizde bilinmiş olduğu üzere gezim çok yaygın olarak görülmektedir. Bu şehirler de bununla birlikte arıcılık mesleği de yoğun olarak yapılmakta ve oldukça güzel çam balı elde edilmektedir.
Arıcılığın gezim bölgelerinde yapılmasının turistlere zarar verme riskinin olmasından dolayı 90’lı yıllarda Antalya Bölgesinde turizm meydana getirilen yerlere kovan konulması yasaklanmıştır. Arıcılar kovanlarını orman içlerinde konaklayabilirler. Fakat gezim meydana getirilen bölgelerde bulundurması yasaklanmıştır. Eğer bu bölgede kovanlarını konaklatmıyorsanız dışarıdan geliyorsunuz bu durumu iki hafta önceden tarım bakanlığına iletilmesi gerekir. Arıcılarımız İl ziraat müdürlüklerinden almış oldukları belgeler ile arılarının kontrollerini yaptırırlar ve arılarının hastalık etmenini taşımadığına dair belge alırlar ise daha önceden belirlenmiş olan bölgelere kovanlarını getirerek organik bal üretimlerini gerçekleştirebileceklerdir.
öteki taraftan bakılacak olur ise yerli ve gezginci arıcılar turistlerin yoğun olarak bulunmuş olduğu plaj ve piknik alanlarında mutlaka kovanlarını bulunduramazlar. Muğla ilindeki kızılçamdan elde edilmiş çam balı genellikle eylül, ekim ve kasım aylarında elde edilmektedir. Bu zamanlarda yol kenarlarında sıra halinde birçok bal arısı kovanını görmeniz mümkündür.
Yoğun bir nektar özünün olduğu zamanlarda çam bitinin salgısını işci bal arılarınca petek gözlerinde depo edilir. Hiçbir insan elinin değmediği kara kovan kasnak ballarını dolduran bal arıları sezon nihayetinde kışlatma bölgelerine arıcılar tarafınca tekrar eski yerlerine geri getirilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder