Seracılık birçoğumuzun bildiği gibi mevsim dışında ya da mevsimde üretilen sebze ve meyvelerin zamanından evvel üretilmesini sağlamaktadır.
Seralardaki meyve sebze üretiminde hormon verilmesi yerine karabaş balı yapan arıların kullanılması hem organik üretimi tetikler bununla birlikte sağlıklı beslenmeyi meydana getirir.
Antalya Şehrimizde bu şekilde uygulamaya yapılacak bir deney alanı seçilmiş ve bu bölgede hormon yerine arıların döllemesi ile sebze üretimi gerçekleştirilmiştir. Bu yöntem ile domates, biber, patlıcan, brüksel lahanası, kavun, karpuz benzer biçimde meyve üretimleri de gerçekleştirilmiştir.
1991 senesinde yapılan bu uygulama ile sera sahibine tarım Orman ve Köy İşleri Bakanlığı ‘’Türkiye’de senenin çiftçisi ‘’ ünvanını vermiştir. Seranın sahibi on yıl öncesine kadar sebze üretimini hormon ile gerçekleştirmiş olduğini fakar on senedir arılar ile sera içindeki sebzelerin tozlaştırdığını ve daha kaliteli sebze ve meyve üretimi yaptığını belirtmiştir. Varolan sera alanlarına üç ila dört arı kovanı koyduğunu belirten seracı 10 yıla yakın bir zamandır sera toprağında hormon olmadığını ve ürünleri paketledikten sonra üzerine organik yazısı yerleştirilir.
Bombus cinsel arıların kullanıldığı seralarda arılar polen ile beslenmekte ve polinasyonu öteki arı ırklarına bakılırsa daha etkin şekilde gerçekleştirdikleri bilinmektedir. öteki arılara nazaran daha iri yapıdadır bundan dolayı daha çok yük taşıma kapasitesine haizdir. Bitkilerden daha iyi polen toplayabilmekte dolayısı ile de daha fazla polinasyonu hızlı bir şekilde gerçekleştirmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder