9 Şubat 2018 Cuma

Seralarda Arı Kullanımı

karabaş balı

Seracılık birçoğumuzun bildiği gibi mevsim dışında ya da mevsimde üretilen sebze ve meyvelerin zamanından evvel üretilmesini sağlamaktadır.
Seralardaki meyve sebze üretiminde hormon verilmesi yerine karabaş balı  yapan arıların kullanılması hem organik üretimi tetikler bununla birlikte sağlıklı beslenmeyi meydana getirir.
Antalya Şehrimizde bu şekilde uygulamaya yapılacak bir deney alanı seçilmiş ve bu bölgede hormon yerine arıların döllemesi ile sebze üretimi gerçekleştirilmiştir. Bu yöntem ile domates, biber, patlıcan, brüksel lahanası, kavun, karpuz benzer biçimde meyve üretimleri de gerçekleştirilmiştir.
1991 senesinde yapılan bu uygulama ile sera sahibine tarım Orman ve Köy İşleri Bakanlığı ‘’Türkiye’de senenin çiftçisi ‘’ ünvanını vermiştir. Seranın sahibi on yıl öncesine kadar sebze üretimini hormon ile gerçekleştirmiş olduğini fakar on senedir arılar ile sera içindeki sebzelerin tozlaştırdığını ve daha kaliteli sebze ve meyve üretimi yaptığını belirtmiştir. Varolan sera alanlarına üç ila dört arı kovanı koyduğunu belirten seracı 10 yıla yakın bir zamandır  sera toprağında hormon olmadığını ve ürünleri paketledikten sonra üzerine organik yazısı yerleştirilir.
Bombus cinsel arıların kullanıldığı seralarda arılar polen ile beslenmekte ve polinasyonu öteki arı ırklarına bakılırsa daha etkin şekilde gerçekleştirdikleri bilinmektedir. öteki arılara nazaran daha iri yapıdadır bundan dolayı daha çok yük taşıma kapasitesine haizdir. Bitkilerden daha iyi polen toplayabilmekte dolayısı ile de daha fazla polinasyonu hızlı bir şekilde gerçekleştirmektedir.

6 Şubat 2018 Salı

Turist Olan Yerde Arıcılık Yapımı

çam balı

Antalya, Muğla gibi illerimizde bilinmiş olduğu üzere gezim çok yaygın olarak görülmektedir. Bu şehirler de bununla birlikte arıcılık mesleği de yoğun olarak yapılmakta ve oldukça güzel çam balı elde edilmektedir.
Arıcılığın gezim bölgelerinde yapılmasının turistlere zarar verme riskinin olmasından dolayı 90’lı yıllarda Antalya Bölgesinde turizm meydana getirilen yerlere kovan konulması yasaklanmıştır. Arıcılar kovanlarını orman içlerinde konaklayabilirler. Fakat gezim meydana getirilen bölgelerde bulundurması yasaklanmıştır. Eğer bu bölgede kovanlarını konaklatmıyorsanız dışarıdan geliyorsunuz bu durumu iki hafta önceden tarım bakanlığına iletilmesi gerekir. Arıcılarımız İl ziraat müdürlüklerinden almış oldukları belgeler ile arılarının kontrollerini yaptırırlar ve arılarının hastalık etmenini taşımadığına dair belge alırlar ise daha önceden belirlenmiş olan bölgelere kovanlarını getirerek organik bal üretimlerini gerçekleştirebileceklerdir.
öteki taraftan bakılacak olur ise yerli ve gezginci arıcılar turistlerin yoğun olarak bulunmuş olduğu plaj ve piknik alanlarında mutlaka kovanlarını bulunduramazlar. Muğla ilindeki kızılçamdan elde edilmiş çam balı genellikle eylül, ekim ve kasım aylarında elde edilmektedir. Bu zamanlarda yol kenarlarında sıra halinde birçok bal arısı kovanını görmeniz mümkündür.
Yoğun bir nektar özünün olduğu zamanlarda çam bitinin salgısını işci bal arılarınca petek gözlerinde depo edilir. Hiçbir insan elinin değmediği kara kovan kasnak ballarını dolduran bal arıları sezon nihayetinde kışlatma bölgelerine arıcılar tarafınca tekrar eski yerlerine geri getirilirler.

2 Şubat 2018 Cuma

Ay çiçek Balı


Ayçiçeği balı ülkemizin bazı bölgelerinde oldukca yoğun bir şekilde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Bu bölgelerden bir tanesi de Trakya bölgesi olarak gösterilmektedir. Bu organik bal çeşidinin özü olarak belirtilen ay çiçeği bitkisi tam bir tarım bitkisidir. Bal arıları bu ay çiçeği bitkisinden nektar toplama işlemini gerçekleştirirken  bitkilerinde tozlaşmasına katkıda bulunmaktadırlar. Bununla beraber de döllenme yapmaktadırlar. Bu işlemlerin sonucunda da ürün kalitelerine de büyük oranda katkıda bulunmaktadırlar. Ay çiçeği balı renk olarak ise kovandan ilk alındığı şekli ile altın sarısı rengini taşımaktadır. Kendisine özgü hoş bir tat sahibi olan ay çiçeği balı çok kısa bir süre de kristalize olmaktadır. Kristalize olu derken şekerlenme durumunun ifade edilmiş olduğu unutulmamalıdır. Ucuz ve çok basit bir şekilde yetiştirilmektedir. Bu sebepledir ki kış mevsimi için arılara yiyecek olarak üretilmektedir. Pek çok çevreden şahit olunduğu üzere süzme çiçek balı ile karışıyor olması büyük bir olasılık taşımaktadır. Bu tarz şeylerin yanında helva yapımında da kullanıldığı bilinmektedir. Ay çiçeği balı kış besini olarak kovanlara koyulur ve arıcılar satın alır fakat insan sağlığı için de fazlaca önemli bir besin olarak karşımıza çıkmaktadır. En önemli ve yaygın olan faydalarından bir tanesi de alev ateş hastalıklar içindir. Çabuk bir şekilde mevcud ateşi düşürdüğü benzer biçimde bir yararı vardır. Bunun için bile tüketim alanı geniş bir organik baldır.