29 Eylül 2017 Cuma

Kaynağına Göre Organik Ballar

Çiçek balı (nektar balı) : Bal arısının, bitkilerin çiçeklerinden elde ettiği nektar ya da bal özü olarak bilinen tatlı sıvıları sadece arıların vücutların da bulunan özel bezlerden salgılanan enzimlerle karıştırarak zenginleştirmesi ve önceden üretilmiş peteklere doldurularak ve burada arılar tarafından olgunlaştırılması sonucu; organik çiçek balı elde edilir. Nektarın toplandığı bitkilerin tadı, balın içerisin de hissedilir. Çiçek balı (nektar ) balı sınıflandırılırken: Yayla balı çiçek meraların da üretilen, narenciye balı meyve ağaçlarının yoğun olduğu bölgeler de, ayçiçeği balı ay çekirdeği tarlaların da ve pamuk balı pamuk tarlalarının yoğun olduğu bölgeler de üretilen ve böylece gruplara ayrılan ballardır. Portakal çiçeği balı, ıhlamur çiçeği balı, yonca balı, lavanta çiçeği balı gibi çeşitleri de bulmak mümkündür.

Zehirli bal( Acı bal) olarak da adlandırılan, Arının, orman gülü datura ve zakkum gibi bitkilerden aldıkları zehirli çiçek özlerinden meydana gelen organik bal ise deli bal ya da zehirli bal olarak isimlendirilmektedir. Zehirli bal tüketen kişiler de, büyük olasılıkla baş dönmesi, bulantı, görme zorluğu, uğultu, terleme, baygınlık ve güçsüzlük gibi bozukluklar olması mümkündür. Bu sebepten zehirli balı tüketirken çok dikkatli olunmalıdır. Şifa niyetine kullanılan bu bal dikkatli kullanılmazsa ölüme bile yol açabilir. Günde en fazla bir çay kaşığı tüketilmesi tavsiye edilir.

Express bal: Balın özellikle şifa verici değerinin artırılmasını amaçlayarak son zamanlarda farklı katkı maddeleri bulunan şerbetlerle beslemesi yapılım arının bu besleme sonucun da ürettiği bala “express bal “ olarak isimlendirilir. Bu  ballar, yoğunlukla ilaç sanayisin de tedavi amacı ile kullanılmaktadırlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder