Çiçek
balı (nektar balı) : Bal arısının, bitkilerin çiçeklerinden elde ettiği nektar
ya da bal özü olarak bilinen tatlı sıvıları sadece arıların vücutların da bulunan
özel bezlerden salgılanan enzimlerle karıştırarak zenginleştirmesi ve önceden
üretilmiş peteklere doldurularak ve burada arılar tarafından olgunlaştırılması
sonucu; organik çiçek balı elde edilir. Nektarın toplandığı bitkilerin tadı,
balın içerisin de hissedilir. Çiçek balı (nektar ) balı sınıflandırılırken:
Yayla balı çiçek meraların da üretilen, narenciye balı meyve ağaçlarının yoğun
olduğu bölgeler de, ayçiçeği balı ay çekirdeği tarlaların da ve pamuk balı
pamuk tarlalarının yoğun olduğu bölgeler de üretilen ve böylece gruplara
ayrılan ballardır. Portakal çiçeği balı, ıhlamur çiçeği balı, yonca balı,
lavanta çiçeği balı gibi çeşitleri de bulmak mümkündür.
Zehirli
bal( Acı bal) olarak da adlandırılan, Arının, orman gülü datura ve zakkum gibi
bitkilerden aldıkları zehirli çiçek özlerinden meydana gelen organik bal ise
deli bal ya da zehirli bal olarak isimlendirilmektedir. Zehirli bal tüketen
kişiler de, büyük olasılıkla baş dönmesi, bulantı, görme zorluğu, uğultu,
terleme, baygınlık ve güçsüzlük gibi bozukluklar olması mümkündür. Bu sebepten
zehirli balı tüketirken çok dikkatli olunmalıdır. Şifa niyetine kullanılan bu
bal dikkatli kullanılmazsa ölüme bile yol açabilir. Günde en fazla bir çay
kaşığı tüketilmesi tavsiye edilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder