30 Eylül 2017 Cumartesi

Organik Balın Zararları Var Mıdır?

Organik bal bilindiği gibi şifa kaynağıdır, Ancak bu kadar sağlıklı ve şifalı bir gıdanın zararı olur mu hiç demeyin, bazı durumlarda bu şifa kaynağı mucizevi gıdanın da zararları olabiliyor. Bir kaşık balda 64 kalori vardır, bir kaşık toz şeker de ise 15 kalori bulunur. Kilo probleminiz varsa ve diyet yapıyorsanız sürekli olarak bal tüketmek uygun olmaz. Bal kan şekerini  toz şeker kadar çabuk bir biçimde yükseltmese bile şekeri çıkardığı için diyabetik hastalarına tavsiye edilen bir yiyecek değildir. Doktorlar diyabetik hastalara ara da bir bal tüketmesinde bir sorun  görmezler sürekli olmamak şartıyla.


Kan şekerinizin yükselme sorunu varsa yani diyabetik hastaysanız toz şekeri yerine organik balı kullanmanın hiçbir yararı olmayacaktır. Balın içerisinde mevcut olan bir bakteri yüzünden 1buçuk yaşın altındaki çocuklara verilmemesi tavsiye edilir. Bu bakteri çocuklar da gıda zehirlenmesine neden olabilir. Kaslar da zayıflık, meme emme de sorun, bağırsak sorunları gibi belirtiler görülür. Sadece doğal bal değil bal içeren çocuk mamaları da 1 buçuk yaşın altındaki çocuklara verilmesi sakıncalıdır. Tavsiye edilmez. Arı ve arı ürünlerine alerjik reaksiyon gösteren kişilere bal tüketmeleri tavsiye edilmez. Balın ana maddesi polen  yani çiçek tozu olduğu için çiçek poleni alerjisi olanların kesinlikle bal tüketmemesi tavsiye edilir. Bir gün de ortalama 5,6 kaşık bal tüketmek mide şişliği ve bağırsak bozulmasına neden olabilir. Balda fazla miktarda bulunan meyve şekeri yiyeceklerin bağırsakta sağlıklı bir şekilde öğütülmesine engel olacağından vücut için gerekli mineral ve vitaminin yeteri kadar alınmamasına sebep olabilir.  Aşırı derecede organik bal yemeği sürekli hale getirirseniz. Açlık şekerinizde sorun yaşarsınız. Yani şifa kaynağı olan bu mucizevi gıda bile çok fazla tüketilirse faydasından çok zararını görebilirsiniz.

29 Eylül 2017 Cuma

Kaynağına Göre Organik Ballar

Çiçek balı (nektar balı) : Bal arısının, bitkilerin çiçeklerinden elde ettiği nektar ya da bal özü olarak bilinen tatlı sıvıları sadece arıların vücutların da bulunan özel bezlerden salgılanan enzimlerle karıştırarak zenginleştirmesi ve önceden üretilmiş peteklere doldurularak ve burada arılar tarafından olgunlaştırılması sonucu; organik çiçek balı elde edilir. Nektarın toplandığı bitkilerin tadı, balın içerisin de hissedilir. Çiçek balı (nektar ) balı sınıflandırılırken: Yayla balı çiçek meraların da üretilen, narenciye balı meyve ağaçlarının yoğun olduğu bölgeler de, ayçiçeği balı ay çekirdeği tarlaların da ve pamuk balı pamuk tarlalarının yoğun olduğu bölgeler de üretilen ve böylece gruplara ayrılan ballardır. Portakal çiçeği balı, ıhlamur çiçeği balı, yonca balı, lavanta çiçeği balı gibi çeşitleri de bulmak mümkündür.

Zehirli bal( Acı bal) olarak da adlandırılan, Arının, orman gülü datura ve zakkum gibi bitkilerden aldıkları zehirli çiçek özlerinden meydana gelen organik bal ise deli bal ya da zehirli bal olarak isimlendirilmektedir. Zehirli bal tüketen kişiler de, büyük olasılıkla baş dönmesi, bulantı, görme zorluğu, uğultu, terleme, baygınlık ve güçsüzlük gibi bozukluklar olması mümkündür. Bu sebepten zehirli balı tüketirken çok dikkatli olunmalıdır. Şifa niyetine kullanılan bu bal dikkatli kullanılmazsa ölüme bile yol açabilir. Günde en fazla bir çay kaşığı tüketilmesi tavsiye edilir.

Express bal: Balın özellikle şifa verici değerinin artırılmasını amaçlayarak son zamanlarda farklı katkı maddeleri bulunan şerbetlerle beslemesi yapılım arının bu besleme sonucun da ürettiği bala “express bal “ olarak isimlendirilir. Bu  ballar, yoğunlukla ilaç sanayisin de tedavi amacı ile kullanılmaktadırlar.